Последна редакция на 21.11.2017 г.

Е-тата вредни ли са?

       Повечето хора рядко четат ситните букви, с които е описан съставът на хранителните продукти, но са убедени, че колкото повече са Е-тата, толкова по-вреден е продуктът. Това разбира се не е точно. С буквата “Е”, последвана от три-четирицифрено число, в Европейския съюз се обозначават технологичните добавки към храните, известни още като адитиви. Те са вещества от натурален или изкуствен произход, които се добавят към храната по технологични съображения при нейното производство, обработка, опаковане, транспорт и съхранение и остават като нейна съставка, дори и в променена форма. Преди години много от тях са били с органичен произход, но в момента повечето са синтетични, тъй като производството им е по-лесно и по-евтино. В различните страни по света има различни норми за добавките, означени с Е. Някои са забранени, други – разрешени в точно определени количества. Обикновено страхът от технологичните добавки е много по-вреден отколкото самите те. Някои имат канцерогенен (ракообразуващ) ефект, но само когато се приемат в много големи количества, което в ежедневната практика е невъзможно. В следващата таблица има информация за всички технологични добавки.

 

 

Оцветители (E100-E181)

Номер

Наименование

Коментар

E100

Curcumin

Куркумин

БЕЗВРЕДЕН

Използва се за оцветяване на сирената, маргарина, печените сладкиши и подправките, като им придава жълто оранжев цвят. Извлича се от корена на растението куркума (curcuma), но може да бъде синтезиран.

E101

Riboflavin

Рибофлавин, витамин В2

БЕЗВРЕДЕН

Използва се в състава на маргарини и сирена, като им придава жълт цвят. В естествен вид се съдържа в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбреците.

E102

Tartrazine

 Татразин

ПОДОЗРИТЕЛЕН

Използва се за оцветяване на безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни, снаксове, консервирана риба, сухи супи, като им придава жълт цвят. Предполага се, че може да предизвика астматични пристъпи, обриви при деца, тумори на щитовидната жлеза, увреждане на хромозомите. В европейския съюз е разрешен в допустим дневен прием от 7,5 mg/kg телесна маса.

E104

Quinoline Yellow 

Хинолин жълто

ПОДОЗРИТЕЛЕН

Съдържа се в пушената риба, напитки, в цветни дражета, бонбони за смучене и дъвки. Използването на това вещество в храната води до хиперактивност при децата, може да предизвика кожни възпаления, уртикария, анафилаксия, астматични пристъпи. В Европейския съюз е разрешен в допустим дневен прием 0,5 mg/kg телесна маса.

E107

Yellow 7G

Жълт оцветител

ОПАСЕН

Използва се за оцветяване на безалкохолни напитки, като им придава жълт цвят. Предполага се, че може да предизвика астматични пристъпи.

Забранен в Европейския съюз, Австралия и САЩ.

E110

Sunset Yellow FCF

Сънсет жълто

ОПАСЕН

Използва се за оцветяване на тестени изделия, сладкиши, сладолед, напитки, консервирана риба и лекарства, като им придава жълт цвят. Получава се по синтетичен път. Предполага се, че може да предизвика обриви, ринити, коремни болки, гадене, повръщане и непоносимост към храна.

E120

Cochineal, Carminic acid

Кохинил Карминова киселина

ПОДОЗРИТЕЛЕН

Използва се за оцветяване на сладкиши, сладоледи, сокчета, близалки и плодови млека, като им придава червен цвят. Един от начините за приготвяне на този оцветител е чрез варене на предварително изсушени насекоми. Предполага се, че има негативен ефект върху общото психофизическо развитие на децата. Допустим дневен прием 5 mg/kg телесна маса.

E122

Azorubine, Carmoisine

Азорубин, Кармоазин

ПОДОЗРИТЕЛЕН

Използва се за оцветяване на сладкарски изделия, марципани и кристалите на желатина, като им придава червен цвят. Получава се от въглищен катран. Предполага се, че може да предизвика астматични пристъпи. Забранен в Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.

E123

Amaranth

Амарант

ОПАСЕН

Използва се за оцветяване на сладкарски изделия, газирани напитки, миксове за кейк, плодови пълнежи, желета, като им придава червен цвят. В малки количества се използва в Европейския съюз. Предполага се че може да провокира екземи и хиперактивност, особено при астматици. Забранен в Русия и САЩ.

E124

Ponceau 4R

Понсо

ОПАСЕН

Използва се в хранителната промишленост, като придава червен цвят. Получава се от въглищен катран и азобагрила. Предполага се че може  да предизвика астматични пристъпи. Забранен е в САЩ и Норвегия.

E127

Erythrosine

Еритрозин

ОПАСЕН

Използва се за оцветяване на консервирани череши, замразени плодове, карамелизирани смеси, сладкиши, печени изделия, снакс, като им придава червен цвят.

Предполага се че може  да предизвика тумори на щитовидната жлези и прояви на хипертиреоидизъм /базедова болест/. Забранен в Норвегия

E128

Red 2G

Червен оцветител

ПОДОЗРИТЕЛЕН

Използва се за оцветяване на бисквити и сладкиши, като им придава червен цвят.

Предполага се, че може да повиши нивото на хормоните на щитовидната жлеза и да доведе до хипертиреоидизъм /базедова болест/. Забранен в Австралия и много други страни с изключение на Великобритания.

E129

Allura red AC

Червено No .40

ПОДОЗРИТЕЛЕН

Използва се за оцветяване на сладкиши, напитки, подправки, лекарствени средства и козметични продукти, като им придава оранжево-червен цвят. Получава се по синтетичен път. Предполага се, че води до образуване на тумори.

Забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.

E131

Patent blue V

Син оцветител

РАКООБРАЗУВАЩ

Предполага се, че води до образуване на тумори.

Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.

E132

Indigo carmine

Индиго кармин                        

Използва се за оцветяване на сладоледи, сладкиши, сладкарски изделия, бисквити, таблетки и капсули, като им придава син цвят.

Получава се по синтетичен път от въглищен катран.

Предполага се, че може да предизвика гадене, повръщане, повишаване на кръвното налягане, зачервяване на кожата, дихателни проблеми и други алергични реакции. Забранен в Норвегия.

E133

Brilliant blue FCF

Синя боя No.1

Използва се за оцветяване на млечните произведения, сладкиши и напитки, като им придава син цвят. Получава се по синтетичен път. Причинява алергични реакции. Забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, Норвегия.

E140

Chlorophylis

Хлорофил

БЕЗВРЕДЕН

Използва се за оцветяване на восък и масла използвани в медицината и козметиката, като им придава зелен цвят. В естествен вид се съдържа във всички растения.

E141

Copper complexes of chloropyll

Медни комплекси на хлорофил

ПОДОЗРИТЕЛНИ

Използват се за оцветяване на масла, като им придават масленозелен цвят.

E142

Green S

Зелен

РАКООБРАЗУВАЩ

Използва се за оцветяване на замразен грах, ментови желета и сосове, галета и кексове, като им придава зелен цвят. Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Предполага се, че води до образуване на тумори, астматични пристъпи и обриви при деца.  Забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.

E150(a)

Plain caramel

Тъмнокафяво багрило

ПОДОЗРИТЕЛЕН

Използва се в повечето отрасли на хранителната промишленост за оцветяване на плодови и замразени сосове, бира, уиски, бисквити, туршии, като им придава тъмнокафяв цвят. Получава от сукроза.

E151

Brilliant Black

Брилянтно черно

Използва се за оцветяване на сладкарски миксове, кафявите сосове, боровинкови кексови смеси. Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.

E153

Vegetable carbon

Зеленчуков дериват

Използва се за оцветяване на сладка, сок от сладък корен, бонбони от корена на женско биле и  кристалите на желатина, като им придава кафяв цвят. Той представлява растителен въглен с черен цвят, пигмент на дървените въглища. Забранен в САЩ. В Австралия са забранени само получените от растения деривати.

E154

Brown FK

Кафяв

Забранен в САЩ.

E155

Brown HT (Chocolate)

Кафяв

Използва се за оцветяване на шоколадови кексове в кафяво. Получава се от въглищен катран и азобагрила. Предполага се, че може да предизвика астматични пристъпи.  Забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.

E160(a)

Carotene, alpha-, beta-, gamma-

Каротин

БЕЗВРЕДЕН

Използва се за оцветяване на сирената, масло, печените сладкиши и подправките, като им придава жълто-оранжев цвят. Извлича се от морковите и други оранжево или жълто оцветени плодове и зеленчуци. В човешкия организъм се превръща във витамин А.

E160(b)

Annatto,  bixin, norbixin

Червен

Използва се за оцветяване на сирена, масло, маргарин, зърнени храни, снакс, сапуни, текстил и лакове за нокти, като им придава жълто–оранжев и червен цвят Добива се от дърво (Bixa orellana).

Предполага се, че може да предизвика уртикария.

E160(c)

Paprika extract

Екстракт от червени чушки

БЕЗВРЕДЕН

Червено багрило. Извлича се от червения пипер.

E160(d)

Lycopene

Червен каротиноид

БЕЗВРЕДЕН

Съдържа се в доматите и червения грейпфрут.

E160(e)

Beta-apo-8'-carotenal (C 30)

Бета каротенал

БЕЗВРЕДЕН

Оранжево багрило.

E160(f)

Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid (C 30)

БЕЗВРЕДЕН

Оранжево багрило.

E161(b)

Xanthophylls – Lutein

Ксантофил лутеин

БЕЗВРЕДЕН

Използва се за оцветяване на сирена, маргарин, зърнени храни, като им предава жълт цвят.

В естествен вид се съдържа в зелените листни зеленчуци, невена и яйчния жълтък.

E162

Beetroot Red, Betanin

Бретанин

БЕЗВРЕДЕН

Пурпурночервено багрило, получено от червено цвекло.

E163

Anthocyanins

Антоцианин

БЕЗВРЕДЕН

Виолетово багрило, получено от цветя и други растения.

E170

Calcium carbonate

Калциев карбонат

БЕЗВРЕДЕН

Използва се с състава на пасти за зъби, бяла боя, прах за пране. Понякога се използва за намаляване киселинността на вината и за повишаване устойчивостта на замразените плодове и зеленчуци. Може да се добива от скали или кости на животни.

E171

Titanium dioxide

Титанов двуокис

ПОДОЗРИТЕЛЕН

Бяло багрило, използващо се в пасти за зъби, бели бои.

E172

Iron oxides and hydroxides

Железни окиси и хидроокиси

БЕЗВРЕДНИ

Използват се за оцветяване на наденици, пастет от скариди. Имат черен, жълт или червен цвят.

E173

Aluminium

Алуминий

ПОДОЗРИТЕЛЕН

Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.

E174

Silver

Сребро

БЕЗВРЕДЕН

Не се натрупва в организма и няма токсични дози. Сребърната вода въздейства и унищожава болестотворните микроорганизми.

E175

Gold

Злато

БЕЗВРЕДЕН

E180

Latolrubine BK

Рубинов литол

ПОДОЗРИТЕЛЕН

Използва се при приготвянето на различни мастила, касети за принтери, за боядисване на тъкани. По принцип, по-голямата част от оцветителите не са подходящи за прибавяне в хранителни продукти. Да се избягва.

E181

Tannic acid, tannins

Танин

БЕЗВРЕДЕН

Използва се като избистрящо (пречистващо) алкохола вещество. Получава се от шикалки и клончета на дъб. В естествен вид се съдържа в чая.

 

Консерванти (E200-E290)

Номер

Наименование

Коментар

E200

Sorbic acid

Сорбинова киселина.

БЕЗВРЕДЕН

Получава се от безкостилкови, но може да и бъде синтезирана от кетен. Предполага се, че може да предизвика дразнене на кожата.

E201

Sodium sorbate

Натриев сорбат

БЕЗВРЕДЕН

E202

Potassium sorbate

Калиев сорбат

БЕЗВРЕДЕН

E203

Calcium sorbate

Калциев сорбат.

БЕЗВРЕДЕН.

E210

Benzoic acid

Бензоена киселина-Фенилкарбоксилова киселина

РАКООБРАЗУВАЩ

Прибавя се към алкохолните продукти, сирената, подправките, замразените храни. Използва се в козметиката и фармацията.

Предполага се, че води до образуване на тумори, астматични пристъпи  и хиперактивност при децата.

HACSG препоръчва да се отбягва.

E211

Sodium benzoate

Натриев бензоат

РАКООБРАЗУВАЩ

Използва се като антисептик и хранителен консервант: в портокаловите сокове, в млечните и месни продукти, в подправки, както и в някои лекарства. Предполага се, че води до образуване на тумори, астматични пристъпи и обриви при деца.

E212

Potassium benzoate

Калциев бензоат

РАКООБРАЗУВАЩ

Прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправките, замразени храните, както и  в козметиката и фармацията. Предполага се, че води до образуване на тумори, астматични пристъпи и хиперактивност.

E213

Calcium benzoate

Калциев бензоат

РАКООБРАЗУВАЩ

Прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправките, замразени храните, както и  в козметиката и фармацията. Предполага се, че води до образуване на тумори, астматични пристъпи и хиперактивност. Забранен в Австралия

E214

Ethyl p-hydroxybenzoate

Етил4-хидроксибензоат

Да се избягва употребата му.Забранен в Австралия От групата на парабените.

E215

sodium ethyl p-hydroxybenzoate

Натриев етил р-хидроксибензоат

РАКООБРАЗУВАЩ

 Химически стерилизираща добавка, която предпазва продуктите от микроби, бактериофаги и гъбички. Предотвратява процесите на гниене, ферментация и други подобни процеси на разпадане. Забранен е в много страни по света.

E216

Propyl p-hydroxybenzoate

р-хидроксибезоат на пропиловия етер

РАКООБРАЗУВАЩ

Предполага се, че води до образуване на тумори, алергични реакции и предизвиква хронично възпаление на кожата. От групата на парабените.

E217

Sodium propyl p-hydroxybenzoate

Натриев пропил р-хидроксибензоат.

РАКООБРАЗУВАЩ

 По химичен състав не се различава от Е 216. Получава се по синтетичен начин. Забранен в Европейския съюз.

E218

Methyl p-hydroxybenzoate

Метил хидроксибензоат

Предполага се, че води до образуване на тумори и алергични реакции. От групата на парабените.

E219

Sodium methyl p-hydroxybenzoate

Натриев метил р-хидроксибензоат

Използва се като консервант в различни хранителни продукти, лекарства, в козметиката.
Разрешен в почти всички страни по света за запазване на козметични продукти, прибавя се към различни бульони, сладкарски изделия с високо съдържание на захар.
Не са открити никакви вредни свойства на Е 219, въпреки това, според информация от независими изследвания, веществото предизвиква рак, съществува риск от появата на алергична реакция (главно кожна) при индивидуална непоносимост на организма. Да се избягва употребата му..

E220

Sulphur dioxide

Серен диоксид

Използва се в производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вино, оцет, картофени продукти. Реагира с редица вещества, които се срещат в храните, като витамини, минерали, ензими и мастни киселини. Произвежда се чрез горене на сяра или гипс. Предполага се, че може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора със забавени бъбречни функции.

E221

Sodium sulphite

Натриев сулфит.

РАЗСТРОЙСТВО НА ХРАНОСМИЛАНЕТО

Използва се в производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вино, оцет, картофени продукти и като почистващ агент при производството на джус. Предполага се, че може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора със забавени бъбречни функции и чревни разстройства.

E222

Sodium hydrogen sulphite

Натриев бисулфит

РАЗСТРОЙСТВО НА ХРАНОСМИЛАНЕТО Използва се в производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вино, оцет, картофени продукти. Предполага се, че може да предизвика астматични пристъпи, метаболитни промени при хора със забавени бъбречни функции и чревни разстройства

E223

Sodium metabisulphite

Натриев метабисулфит

РАЗСТРОЙСТВО НА ХРАНОСМИЛАНЕТО

Широко използван консервант и антиоксидант. Третиращ агент. Може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции.

E224

Potassium metabisulphite

Калиев метабисулфит

РАЗСТРОЙСТВО НА ХРАНОСМИЛАНЕТО Използва се в производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вино, оцет, картофени продукти. Предполага се, че може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора със забавени бъбречни функции и чревни разстройства.

E225

Potassium sulphite

Калиев сулфит

РАЗСТРОЙСТВО НА ХРАНОСМИЛАНЕТО Използва се в производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вино, оцет, картофени продукти. Предполага се, че може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора със забавени бъбречни функции и чревни разстройства.

E226

Calcium sulphite

Калциев сулфит

РАЗСТРОЙСТВО НА ХРАНОСМИЛАНЕТО.

Използва се като консервант в сандвичи, бисквити, зеленчукови и плодови пюрета. Предполага се, че причинява дихателни проблеми, ниско кръвно налягане и др. Забранен в САЩ.

E227

Calcium hydrogen sulphite

 Калциев водороден сулфит.

Не у всички хора има необходимото количество ензими, които са нужни за окисляването на Е 227. Тази добавка разрушава важния витамин В1, действа неблагоприятно върху работата на бъбреците, белите дробове, черния дроб, може да предизвика разстройство на стомашно-чревния тракт. Допустимото дневно количество от консерванта е до 0,7 мг на килограм телесно тегло.

E228

Potassium hydrogen sulphite

Калиев бисулфит

Използва се в производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вино, оцет, картофени продукти. Предполага се, че може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора със забавени бъбречни функции и чревни разстройства.

E230

Biphenyl, Diphenyl

Бифенил, Дифенил

Използва се за запазване на външния вид на цитрусовите плодове по време на транспортирането им. Консервантът се нанася върху кората на плодовете, затова, преди да консумирате ги измивайте добре, за да избегнете вредното въздействие на веществото върху организма. Веществото е забранено за употреба в някои страни като хранителна добавка. Дифенилът е изключително токсичен за сърдечно-съдовата система, за черния дроб, за нервната система, за бъбреците. Потиска дейността на централната нервна система, може да предизвика силни алергични реакции, кожни заболявания, дразни дихателните пътища и лигавицата на очите. Но, ако количеството на един килограм телесно тегло е в рамките на допустимите 0,5 мг, дифенилът се разпада в организма на нетоксични съединения и сполучливо се отделя с урината.

E231

Orthophenylphenol

Ортофенилфенол

ВРЕДЕН ЗА КОЖАТА

Използва се в хранително-вкусовата промишленост за обработване на външната част на плодовете и зеленчуците, удължавайки срока им за съхранение, предпазвайки ги от вредното въздействие на гъбички и бактерии. С добавката се обработват не само плодове (най-често цитруси), но и съдовете, в които те се транспортират от далечни разстояния дълго време. Това вещество намира приложение и в козметиката (спрейове, дезодоранти), като дезинфекциращо средство на обществени места за болнично и  ветеринарно оборудване, за обработка на семена в селското стопанство, в ролята на реагент в химичната промишленост. Като хранителна добавка в Европейския съюз е забранен. Предполага се, че може да предизвика алергични реакции и кожни проблеми.

E232

Sodium orthophenylphenol

Натриева сол на ортофенилфенола

ОПАСЕН

Предизвиква пристъпи, повръщане, много силно раздразнение на кожата, може сериозно да увреди очите, води до изгаряния. В малки концентрации дразни лигавицата на очите и горните дихателни пътища. Тъй като консервантът не е изучен изцяло, консумацията на продукти, съдържащи го, не се препоръчва на деца. За да се предотврати попадането на добавката в човешкия организъм е необходимо плодовете и зеленчуците да се измиват старателно преди консумация. Максималната дневна доза Е 232 на килограм телесно тегло е 0,2 мг. В някои страни натриевият ортофенил фенол е забранен на употреба.

E233

Thiabendazole

Тиабендазол

В хранително-вкусовата промишленост се използва за предпазване на външността на цитрусови плодове и банани от нагниване, запазва свежестта им за дълго време. В медицината намира приложение като антидот в случаите на отравяне с олово, антимон, живак и някои други метали. Употребява се като обезпаразитяващо средство, както при животни, така и при хора. В селското стопанство се прилага като фунгицид за обработване на растения преди и след прибиране на реколтата.
Тиабендазолът е ниско токсичен в големи количества. Може да предизвика странични ефекти като: гадене, повръщане, диария, главоболие, световъртеж, сънливост, загуба на апетит, умора, треска, потъмняване на урината и пожълтяване на кожата и очите. При контакт с добавката има голяма опасност от появата на кожни заболявания. Скоростта на абсорбция на веществото от организма е изключително незначителна, малки дози от попадналите количества се отделят чрез урината. Допустимото съдържание е 0,3 мг на килограм телесно тегло. В много страни тази хранителна добавка е забранена за употреба, в ЕС се препоръчва само за използване като пестицид.

E234

Nisin

Низин

БЕЗВРЕДЕН

Използва се активно в хранително-вкусовата промишленост за обработване на млечни и месни продукти, в производството на сирене, масло, бира, сладкарски изделия, консервирани гъби, зелен грах и други бобови култури. Благодарение на свойствата си, консервантът Е 234 намалява времето за термична обработка на продуктите, понижава температурните въздействия, запазвайки повече полезни вещества. Например, бета - каротинът се съхранява напълно при добавяне на добавката, а съдържанието на витамин С намалява с около 30%. В медицината намира приложение като антибиотик.
Както много антибиотици, и низинът е в състояние да убива не само вредните бактерии, но и полезните. Поради тази причина не се препоръчва прекомерната консумация на продукти, съдържащи добавката. Допустимата дневна доза низин за човешкия организъм е 3000 единици на килограм телесно тегло. Хранителната добавка е разрешена за използване в много страни по света.

E235

Natamycin

Натамицин

Използва се в хранителната промишленост за предотвратяване развитието на гъбички в месото, млечните продукти и сладкарските изделия. Намира широко приложение в медицината като антибиотик за лечение на гъбични заболявания по кожата, болести на стомашно-чревния тракт и лигавиците, например дерматомикоза, кандидоза на кожата и ноктите, остра атрофична кандидоза, гъбични заболявания на устата, външен отит, гъбички по очите и клепачите и други заболявания, предизвикани от дрожди и подобни на тях гъбички. От натамицин се произвеждат свещички, таблетки, кремове, суспензии. За разлика от низина, това вещество влияе само върху гъбичките и не спира растежа на бактериите
Хранителната добавка Е 235 не е токсична, но при високи концентрации (над 500 мг на 1 кг телесно тегло) може да предизвика гадене, повръщане, диария. Това е причината веществото  да се употребява в хранителните продукти в строго ограничени количества. Максимално допустимата дневна доза е до 0,3 мг на килограм телесно тегло. В някои страни е забранено използването на консерванта в хранително-вкусовата промишленост.

E236

Formic acid

Мравчена киселина

Разрешена за употреба в хранително-вкусовата промишленост. Основно се използва за консервиране, в производството на безалкохолни напитки и сладкарски изделия (в кулинарията), в качеството си на консервант и антибактериално вещество в приготвянето на фураж за домашни животни (в селското стопанство), в борбата с паразитите (в пчеларството), като разтворител (в химическата промишленост). Активно се прилага в медицината, характеризира се със слаби противовъзпалителни, упойващи (местна упойка) и дразнещи свойства. Е 236 намира приложение и за стимулиране на съединения, които разширяват кръвоносните съдове и влияят върху съсирването на кръвта.

E237

Sodium formate

Натриев формиат

Допустимата дневна доза е около 3 мг на 1 кг телесно тегло. Използва се като консервант, в производството на безалкохолни напитки, но не повече от 210 мг на литър (самостоятелно или в комбинация с мравчена киселина или други добавки), може в съчетание с бензоати, но не повече от 360 мг на литър. Веществото се е употребявало в рибните маринати, в производството на мариновани зеленчуци, вместо сол в различни диетични продукти, но днес се заменя с по-безопасни консерванти.

E238

Calcium formate

Калциев формиат

ВРЕДЕН ЗА КОЖАТА

Веществото влияе върху целия организъм, но ако добавянето му в хранителните продукти е съобразено със стандарта, то няма да навреди бързо. Допустима дневна максимална доза - 3 мг. на 1 кг телесно тегло. Опасност представлява за хората, които имат директен контакт. Работейки с продукта, задължително трябва да се спазват правилата за безопасност (средства за лична защита - защитен костюм, респиратор).

E239

Hexamethylenetetramine

Хексаметилентетрамин (Уротропин)

Добавката намира ограничено приложение в хранително-вкусовата промишленост като консервант. Попадайки в организма добавката бързо се всмуква в стомашно-чревния тракт. В бъбреците се разпада на формалдехид, който денатурира белтъчни структури. Това свойство на уротропина се използва в медицината за лечение на пиелит, цистит.

E249

Potassium nitrite

Калиев нитрит

Използва се като фиксатор на цвета и консервант при месните продукти, придава им характерния розово-червен цвят. Предполага се, че може да доведе до образуване на тумори, учестено дишане, замайване и главоболие. Не е разрешен при храни за бебета и деца.

E250

Sodium nitrite             

Натриев нитрит

Използва се в лечението на редица заболявания: сърповидно-клетъчна анемия, цианидно отравяне, сърдечен пристъп, исхемична болест на сърцето, мозъчна аневризма и белодробна хипертония при деца. Хранителната добавка е токсична и представлява канцероген. Консумацията на месни и рибни продукти, които са преминали термична обработка с натриев нитрат, може да доведе до появата на ракови образувания. Приемът на голямо количество такива продукти би могло да предизвика рак на червата и белите дробове.

E251

Sodium nitrate

Натриев нитрат

виж 250

E252

Potassium nitrate

 Калиев нитрат

 

виж 249 и 250

E260

Acetic acid

Оцетна киселина

БЕЗВРЕДЕН

Използва се в туршии /саламури, лютеници и сосове/, тъй като е основен компонент на оцета. Произвежда се и синтетично, тогава не е толкова полезен, както получения при естествена ферментация.

E261

Potassium acetate

Калиев ацетат

Използва се в  сосове, туршии. Да се избягва от хора с нарушена бъбречна функция.

E262

Sodium acetate, Sodium diacetate

Натриев ацетат и диацетат

БЕЗВРЕДЕН                                                                 

Използва се в туршии /саламури, лютеници и сосове/, тъй като е основен компонент на оцета.  

E263

Calcium acetate

Калциев ацетат

БЕЗВРЕДЕН                                                     

Използва се в туршии /саламури, лютеници и сосове/, тъй като е основен компонент на оцета.  

E264

Ammonium acetate

Амониев ацетат

БЕЗВРЕДЕН

Използва се в туршии /саламури, лютеници и сосове/, тъй като е основен компонент на оцета.  Предполага се, че може да  предизвика гадене и повръщане.

E270

Lactic acid

Млечна киселина

БЕЗВРЕДНА

Използва се в сладкарски изделия, бонбони, сосове, плънки, безалкохолни напитки, понякога бира. Получава се чрез загряване и ферментиране на въглехидратите в млечната суроватка, в картофите, в царевичното нишесте или в меласата.

E280

Propionic acid

Пропионатна киселина

Използува се в хлебопроизводството и колбасарството. Пропионатите се съдържат естествено във ферментационните храни, в човешката пот и в храносмилателния тракт на преживните животни. 

E281

Sodium propionate

Пропионати

Използва се в хлебопроизводството и колбасарството. Предполага се, че може да предизвика мигрена.

E282

Calcium propionate

Калциев пропионат

Използва се за консервиране на хранителни продукти и ги предпазва от образуването на бактерии и други микроорганизми. Прилага се в производство на соев сос, оцет, за забавяне процеса на стареене във винопроизводството, в качеството си на консервант в хлебопроизводството за по-дълго съхранение на хляб и сладкарски изделия, също за подобряване качеството на тестото и готовата продукция.
Натрупва се в организма и може да предизвика главоболие, да окаже канцерогенно действие върху човешкото здраве, да предизвика образуването на ракови клетки. Продуктите, в чиито състав влиза консервантът Е 282, не се препоръчват за консумация от хипертоници.

E283

Potassium propionate

Калиев пропионат

Намира приложение в производството на млечни и хлебни продукти. Среща се в състава на кексове, бисквити и други тестени изделия. Допустимото количество на добавката е 3 грама на 1 кг продукция. Веществото се прилага и в козметиката - в малки дози за съхраняване на козметичните средства
Калиевата сол участва активно в повечето обменни процеси в човешкия организъм. Консервантът може да окаже канцерогенно действие върху хората и да предизвика образуване на ракови клетки, ако дозировката не е правилна, затова трябва да се спазват мерките за безопасност. При неправилно използване може да се появят алергични кожни заболявания, проблеми с паметта главоболие и раздразнение на стомашно-чревния тракт.

E290

Carbon dioxide

Въглероден двуокис

БЕЗВРЕДЕН

Използва се като основен продукт  при безалкохолните напитки, газираните вина и някой сладкарски изделия. Може да повиши ефекта на алкохола.

 

Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)

Номер

Наименование

Коментар

E296

Malic acid

Ябълчена киселина;

БЕЗВРЕДНА

Разрешена за употреба в хранително-вкусовата промишленост и добавена в храната е напълно безопасна.

E297

Fumaric acid

Фумарова киселина

Може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант и набухвател. Получава се от растението Fumaria esp. F.officianalis или при ферментацията на глюкозата с плесени.

E300

Ascorbic acid

Аскорбинова к-на, 'vitamin C';

Използва се и в хлебопроизводството (при обработка на брашното). Витамин, който е необходим за нормалния растеж и развитие на човека. Добавя се към голям брой продукти, като консервирано месо, закуски тип „Мюсли”, замразена риба и вино. Може да се произвежда синтетично от глюкоза. В естествен вид се съдържа в плодовете и зеленчуците.

E301

Sodium ascorbate

 Натриев аскорбат

Натриева сол на витамин С

E302

Calcium ascorbate

Калциев аскорбат

Калциева сол на витамин С

Може да увеличи образуването на калциеви оксалатни камъни.

E303

Potassium ascorbate

Калиев аскорбат

Калиева сол на витамин C

E304

Ascorbyl palmitate

Аскорбил палмитат

Разрешен за използване при производството на сухо мляко, бебешка храна и различни мазнини. Вредно действие на добавката Е 304 не е наблюдавано и не е доказано. Предвид образуването на оксалова киселина в организма като продукт на разпадането, провокиращо образуването на камъни, аскорбил палмитатът следва да се използва внимателно от хора със заболявания на пикочния мехур и бъбреците.

E306,
E307,
E308,
E309

Tocopherols, alpha-,gamma-,delta-

Токоферол, витамин Е

Използва се в маргарините и салатните дресинги.

Витамин „Е” се намира в много растителни масла, включително от соя, пшеничен зародиш, оризов зародиш, памучено семе, царевица. Действа като антиоксидант на мастните киселини, предпазвайки витамин А от окисляване.

E310

Propyl gallate

Пропил галат

Използва се в масла, маргарини и салатни дресинги. Извлича се от шикалки. Предполага се, че може да предизвика стомашни и кожни проблеми. Забранен в храните за бебета

E311

Octyl gallate

Октил галат

ПРЕДИЗВИКВАЩ ОБРИВИ                            

 Използва се в масла, маргарини и салатни дресинги. Извлича се от шикалки. Предполага се, че може да предизвика стомашни и кожни проблеми. Забранен в храните за бебета.

E312

Dodecyl gallate

Додецил галат

ПРЕДИЗВИКВАЩ ОБРИВИ 

Използва се в масла, маргарини и салатни дресинги. Извлича се от шикалки. Предполага се, че може да предизвика стомашни и кожни проблеми. Забранен в храните за бебета

E315

Erythorbic acid

Ериторбиева киселина

Повишава имунитета, участва в окислително-възстановителните процеси, намалява пропускливостта на кръвоносните съдове и др. Но ериторбиевата киселина не се абсорбира така добре, както аскорбиновата, задържа се в тъканите и се отделя бързо. В някои случаи може да предизвика възпаление на кожата, лигавицата на очите и дихателните пътища.

E316

Sodium erythorbate

Натриев ериторбат

Получава се от E315

E319

Tret-ButylHydroQuinone (TBHQ)

Третбутилдехидрохинон

Използва се в масла и маргарини. Петролен продукт. Може да причини гадене и повръщане и делириум. Доза от 5g се разглежда като фатална.

E320

Butylated hydroxy-anisole (BHA)

Бутилхидроксианизол

Използва се в мазнини, ядивни растителни масла, маргарин, ядки, полуготови картофени продукти (сухи пюрета и др.), дъвки, полиетиленови опаковки за храни, като забавя развалянето дължащо се на окисляване. Петролен дериват.  Може да предизвика алергични реакции у някои хора, може да причини хиперактивност и други нежелани ефекти. Сериозни предположения за канцерогенност и за естрогенни ефекти. В големи дози предизвиква тумори. Забранен в храните за бебета и малки деца

E321

Butylated hydroxy-toluene (BHT)

Бутихидроксианизол

Използва се в мазнини, ядивни растителни масла, маргарин, ядки, полуготови картофени продукти (сухи пюрета и др.), дъвки, полиетиленови опаковки за храни, като забавя развалянето дължащо се на окисляване. Петролен дериват.  Може да предизвика алергични реакции у някои хора, може да причини хиперактивност и други нежелани ефекти. Сериозни предположения за канцерогенност и за естрогенни ефекти. В големи дози предизвиква тумори. HACSG  препоръчва отбягването му. Забранен в храните за бебета и малки деца.

E322

Lecithins

Лецитин

Използва се за да позволи комбинирането (във вид на емулсия, т.е. равномерно разпределение на твърди/неразтворими частици) на растителни масла в маргарините, съставките на шоколада, на майонезата, на сухото мляко. Извлечен е от соеви зърна, яйчен жълтък, фъстъци, житни растения и животински продукти. Хранителен и нетоксичен, но в по-високи дози може да наруши работата на стомаха, да убие апетита и да причини обилно потене.

E325

Sodium lactate

Натриев лактат

Получава се от мляко (млечна киселина). Може да съдържа свински ренин (екстракт от свински черен дроб) или покълнала пшеница. При малки деца с лактозна непоносимост могат да предизвикат нежелани реакции.

E326

Potassium lactate

Калиев лактат

виж Е325

E327

Calcium lactate

Калциев лактат

виж Е325

E328

Ammonium lactate

Амониев (амонячен) лактат

виж Е325

E329

Magnesium lactate

Магнезиев лактат

виж Е325

E330

Citric acid

Лимонена киселина

Използва се в бисквити, рибни консерви, сирена и обработени сиреневи продукти, бебешки формули, кексови смески, сухи супи, ръжен хляб, безалкохолни напитки, ферментационни месни продукти. Получава се от цитрусови плодове.

E331

Sodium citrates

Натриев цитрат

Хранителна киселина. Без странични ефекти.

E332

Potassium citrates

Калиев цитрат

Хранителна киселина. Без странични ефекти.

E333

Calcium citrates

Калциев цитрат

Хранителна киселина. Без странични ефекти в малки количества

E334

Tartaric acid

Винена киселина

Хранителна киселина. Без странични ефекти в малки количества.

E335

Sodium tartrates

Натриев тартарат

Хранителна киселина. Без странични ефекти.

E336

Potassium tartrates

Калиев тартарат

Хранителна киселина. Без странични ефекти.

E337

Sodium potassium tartrates

Натриев тартарат

Хранителна киселина. Без странични ефекти.

E338

Phosphoric acid

Фосфорна киселина

Хранителна киселина, дериват от  фосфатна руда. Без странични ефекти.

E339

Sodium phosphates

Натриев ортофосфат

Използва се като лаксатив (слабително средство) и като фиксатор в боите за текстилни тъкани. Приемането й във високи дози може да разстрои калциево-фосфорния баланс.

E340

Potassium phosphates

Калиев ортофосфат

Използва се като лаксатив (слабително средство) и като фиксатор в боите за текстилни тъкани. Приемането й във високи дози може да разстрои калциево-фосфорния баланс

E341

Calcium phosphates

Калциев фосфат.

 

Използва се в лекарствата като антиацид и за агент на глазурата в емайлени лакове., Намира се в скалите и в костите. Не са познати вредни ефекти

E343

Magnesium phosphates

Магнезиев фосфат

Есенциален минерал, агент против втвърдяване /спичане в съставните соли /

E350

Sodium malates

Натриев малеат

Съединение на натрий с ябълчената киселина (malic). Без странични ефекти.

E351

Potassium malate

Калиев малеат

Съединение на калий с ябълчената киселина (malic). Без странични ефекти.

E352

Calcium malates

Калциев малеат

Съединение на калций с ябълчената киселина (malic). Без странични ефекти.

E353

Metatartaric acid

Метавинена киселина

Без странични ефекти.

E354

Calcium tartrate

Калциев тартарат

Калций + винена киселина. Без странични ефекти.

E355

Adipic acid

Адипинова киселина

Хранителна киселина от корена на adipose. Без странични ефекти.

E357

Potassium adipate

Калиев адипат.

 Без странични ефекти

E363

Succinic acid

Янтарна киселина

Янтарната киселина притежава силни възстановителни свойства, подобрява работата на вътрешните органи, повишава имунитета, понижава нивото на кръвната захар, освобождава организма от токсичните вещества, помага за нормализиране функциите на нервната система, стимулира дейността на главния мозък. В комбинация с глюкоза, Е 363 поддържа тонуса на организма. Това е може би единствената добавка, която се предписва и за деца. Дневната доза за възрастни варира от 1/2 до 3 таблетки, а при децата зависи от възрастта им.

E365

Sodium fumarate

Натриев фумарат

Хранителна киселина, сол на фумаринова киселина (дериват от растенията от група Fumaria, вид F.officianalis).

Без странични ефекти.

E366

Potassium fumarate

Калиев фумарат

Без странични ефекти.

E367

Calcium fumarate

Калциев фумарат

Без странични ефекти.

E370

1,4-Heptonolactone

Хептолактон

Намира се в процес на проучване. Забранен в Европейския съюз, Русия и Австралия

E375

Niacin

Ниацин - витамин рр никотинова киселина

Максималната дневна безопасна доза е 15-25 мг.

Среща в боб, грах, мляко, яйца, месо, домашни птици и риба.

E380

Tri-ammonium citrate

Триамониев цитрат

Може да влияе на черния дроб и на функциите на панкреаса (задстомашната жлеза).

E381

Ammonium ferric citrates

Амониеви железни цитрати

Използва се като хранителна добавка съдържаща желязо в закуски тип 'Мюсли' и диетични формули. Получава се от лимонена киселина.

E385

Calcium disodium EDTA

Калциево динатриев етилен диамин тетраацетат

Допустимата дневна доза е 2,5 мг/кг телесно тегло. Във връзка с това, че веществото е в състояние да образува здрави връзки с тежките метали (олово, кадмий, живак), то се използва за свързването и отделянето им от организма. В същото време, ЕДТА има способността да се натрупва в човешките органи (например в черния дроб), което би могло да доведе до различни заболявания.

 

Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)

Номер

Наименование

Коментар

E400

Alginic acid

Алгинова киселина

Използва се в микстури съдържащи яйчен крем, ободрителни питиета, ароматизирани млека, ледени блокове, сгъстена сметана и кисело мляко, като сгъстител. Извлича се от водорасли. Не са познати вредни ефекти в малки количества. По-големи количества могат да попречат на абсорбцията на някои хранителни вещества

E401

Sodium alginate

Натриев алгинат

  виж E400

E402

Potassium alginate

Калиев алгинат

  виж E400

E403

Ammonium alginate

Амониев алгинат

  виж E400

E404

Calcium alginate

Калциев алгинат

  виж E400

E405

Propylene glycol alginate

Пропилен гликол алгинат

  Допустимото дневно количество е не повече от 1 г/кг.  Е 405 помага за освобождаването на организма от тежки метали като олово и живак. Предвид това, че организмът на хората със стомашни заболявания не може да абсорбира алгинатите, те трябва да бъдат внимателни, употребявайки продукти, съдържащи добавката.

E406

Agar

Агар

Използва се в месните продукти и в сладоледите като сгъстител, а също така и като лаксатив (слабително средство). Извлича се от червени водорасли.

E407

Carrageenan

Карагенан

РАКООБРАЗУВАЩ

Добавката Е 407 се определя със събирателното наименование полизахариди, които се извличат от водорасли чрез обработката им с алкални разтвори. От различните червени водорасли се получават различни карагенани. Всички познати видове се характеризират с добра еластичност и се използват при необходимост от желиране на продукти при изготвянето на суспензии. Карагенанът и солите му са естествени сгъстители. Съществува информация, че в състава на добавката е открит етиленов оксид, който може да доведе до образуване на силно канцерогенно вещество.

E410

Locust bean gum

Гума локус бийн

БЕЗВРЕДЕН

Използва се в захарните близалки, ободрителни питиета, есенции, някои брашнени продукти, сосове, напитки от плодови сокове. Извлича се от разновидностите Carob и Locust на бобовото дърво Ceratonia siliqua.  Предполага се, че може да повиши холестерола. В малки дози е безвреден.

E412

Guar gum

Гума гуар

БЕЗВРЕДЕН

Влиза в храната на едрия рогат добитък в САЩ. Извлича се от семената на  индийския Cyamoposis tetragonolobus. Предполага се, че може да предизвика гадене, метеоризъм (събиране на газове в стомаха и червата) и крампи (спазми, схващания, гърчове). Може да понижи нивото на холестерола.

E413

Tragacanth

Трагакант

Допустимата дневна доза трагакант е не повече от 2 г/кг телесно тегло. Хранителната добавка е разрешена за използване в много страни по света. В хранително-вкусовата промишленост се употребява в комбинация с други подобни стабилизатори. Хората със заболявания на стомашно-чревния тракт трябва да бъдат внимателни при консумацията на продукти с наличие на веществото.

E414

Acacia

Акация

Успокоява/облекчава раздразнения, възпаления на лигавиците. Лесно се разлага от човешката храносмилателна система. Получава се от дървесния сок на Acacia Sengal. Може да предизвика алергични реакции.

E415

Xanthan gum

Гума ксантан

Използва се като структурообразуващо, сгъстяващо, стабилизатор, емулгатор и пенообразуващ агент. Получава се чрез ферментация на захар от зърнени култури (царевица) с помощта на бактерии. Няма ограничения по отношение на количеството от добавката, което може да се употребява, но при натрупването на високи концентрации от нея в организма, е възможна появата на чувство за подуване на стомаха и метеоризъм.

E416

Karaya gum

Гума карая

Често се използва в сладоледи, яйчни кремове, сладкиши - като пълнеж поради способността му да увеличава обема си 100 пъти след прибавяне на вода. Получава се от дървото Sterculia urens. Предполага се, че може да предизвика алергични реакции.

E417

Tara gum

Гума тара

Използува се в комбинация с Е415, Е410, Е412 за увеличаване на визкозитета. Извлича се от  храста Тara, Caesalpinia Spinosa, естествено си вирее в Еквадор и Перу.Няма определена допустима дневна доза за добавката. Не се използва в производството на бебешка и диетична храни. Гума тара не е алерген и не дразни кожата.

E420

Sorbitol

Сорбит

 

Използва се в захарни близалки, сушени плодове, захарни изделия, пасти/сладкиши, нискокалорични храни, фармацевтични сиропи и офталмологични препарати, и е седмият най-широко използван стабилизатор в козметиката. Изкуствен подсладител и овлажнител. Получава се от глюкоза, получена от дребни семкови плодове или синтезирана. Предполага се, че може да причини стомашно разстройство. Забранен в бебешки и детски храни.


E421

Mannitol

Манитол

Използва се в нискокалоричнине храни, като подсладител и овлажнител. Извлек от дървото Manna ash. Предполага се, че може да предизвика алергични реакции, гадене и повръщане. Забранен в бебешки и детски храни поради склонноста му да причинява диария и бъбречна дисфункция.

E422

Glycerol

Глицерин

Използва се в гъвкавите обвивки на колбаси и сирена, също в захаросани и сушени плодове, сладкарски изделия, ниско калорийни храни, ликьори и водка, като подсладител и овлажнител. Получава се чрез разлагане на мазнини с помощта на основи. Освен това е страничен продукт от производството на сапун на база на животински или растителни мазнини; може да се получава като дериват от петролни продукти; понякога се синтезира от пропилен или от ферментация на захар. "Показано е, че глицеринът предпазва молекулите на ДНК (дезокси-рибонуклеиновите киселини) от разрушаващото въздействие на туморни агенти, ултравиолетови лъчи и радиация, вероятно чрез отстраняване на свободни радикали."Предполага се, че големи количества могат да предизвикат главоболие, жажда, гадене и повишено ниво на кръвната захар.

E431

Polyoxyethylene stearate

Полиоксиетилен стеарат

Стабилизатор, който запазва вискозитета и консистенцията на хранителните продукти. Структурата му наподобява восък, вкусът е леко горчив. Добавката се използва в качеството си на емулгатор, който намира приложение за по-лесното получаване на различни емулсии. забранена в повечето страни по света. Призната е за канцероген след провеждането на изследвания. Строго е забранено използването й в бебешка и диетична храни. Веществото може да предизвика алергични реакции и да раздразни лигавиците. Не трябва да се приема от хора със стомашни заболявания и нарушени обменни процеси.

E432

Polysorbate 20

Полисорбат 20

Добавката се употребява основно при производството на маргарини и мазнини, сметана, сладолед, кейкове и др. В продукти с висока киселинност се добавя в качеството си на агент за образуване на пяна, а в мазнини - като средство за спиране на разпенването.
Максималната допустима дневна доза от добавката е 20 мг на 1 кг телесно тегло и се определя индивидуално. Забранена за добавяне в храните в някои страни по света.

E433

Polysorbate 80

Полисорбат 80

Използват се като синтетични аромати, агенти въздействащи/оформящи повърхността на продуктите, агенти против образуване на пяна и като кондицонери на тестото. Дериват от животински мастни киселини. Могат да повишат абсорбцията на мастноразтворими субстанции.

E434

Polysorbate 40

Полисорбат 40

Ограничени количества от добавката се употребяват в хранително-вкусовата промишленост. Тя намира широко приложение при направата на диспергирани масла и разтворими в мазнини ароматизатори. Добавя се основно в мазнини и маргарини, в производството на сметана, сладолед, кексове и др.
В продукти с висока киселинност Е 434 се прибавя за образуване на пяна, а в мазнини - в качеството си на агент спиращ разпенването. Полисорбатът се използва също във фармакологията и козметиката за направата на средства за лична хигиена.
Допустимата дневна доза от добавката е не повече от 20 мг на килограм и се определя индивидуално.

E435

Polysorbate 60

Полисорбат 60

виж Е433.

E436

Polysorbate 65

Полисорбат 65

виж E433.

E440(a)

Pectin

Пектин

Използва се за сгъстяване на сладка, желета и сосове. Естествено се среща в кората/обелката на ябълките. Големи количества могат да причинят временно образуване на газове или чревен дискомфорт.

E440(b)

Amidated pectin

Аминопектин

 

Амидопектин

E441

Gelatine

Желатин

Може да съдържа E220. Предполага се, че може да причинни алергични реакции. Желатинът е една от малкото храни, които причиняват обща загуба на протеини, ако е честа съставка на дневния хранителен режим.

Използва се за успокояване на болки в ставите и за редукция на мазнините. Има данни, че желатиновите ястия са подходящи при стомашно-чревни заболявания, защото успокояват лигавицата.

E442

Ammonium phosphatides

Амониеви фосфатиди

БЕЗВРЕДЕН

 

E450

Diphosphates

Дифосфати

Високи дози могат да нарушат калциево-фосфатния баланс

E451

Triphosphates

Трифосфати

Натриев и калиев. Без странични ефекти.

Е452

Polyphosphates

Полифосфати

Натриев, калиев и калциев. Без странични ефекти.

E460

Cellulose

Целулоза.

Без странични ефекти.

E461

Methyl cellulose

Метил целулоза

Предполага се, че може да причини чревни проблеми

E463

Hydroxypropyl cellulose

 Хидрокси пропил целулоза

Намира приложение като активно вещество при производството на сладолед, в подобрители за хлебопроизводството и за различни покрития. Също така се използва в козметиката за направата на различни средства.
Смята се, че Е 463 предизвиква развитието на рак и повишава нивото на холестерола. В хранително-вкусовата промишленост е ограничена употребата на веществото, защото то може да доведе до чревни разстройства. Продукти със съдържание на добавката са противопоказни за хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт. Хидрокси пропилен целулозата не е алерген и не предизвиква кожни възпаления. Не е разрешена за добавяне в бебешка храна. Не се абсорбира и не се разгражда, приемът на повече от 5 мг може да има слабителен ефект. Няма определена максимално допустима дневна доза за добавката. Забранен в Австралия

E464

Hydroxypropyl methyl cellulose

Хидрокси пропил метил целулоза

 

Добавката Е 464 е стабилизатор, запазващ и подобряващ вискозитета и консистенцията на хранителните продукти. Разрешена е за употреба в хранително-вкусовата промишленост, защото се смята, че не представлява опасност за човешкото здраве. Свойствата й дават възможност да се използва като стабилизиращ агент, емулгатор и сгъстител.
Хората, които страдат от стомашно-чревни заболявания, следва да ограничат продуктите със съдържание на добавката, защото са възможни чревни разтройства. Внимателни трябва да бъдат и тези, които имат проблеми с обменните процеси. Е 464 не е алерген и не предизвиква кожно дразнение. Няма разрешение за добавянето й в бебешка храна. Еднократен прием на повече от 5 мг от веществото може да има слабителен ефект. Няма определена максимално допустима доза за този стабилизатор.

E465

Ethyl methyl cellulose

Етил метил целулоза

Употребява се за образуване и стабилизиране на пяна, в качеството си на сгъстител и регулатор на киселинността при дестилация.
В някои страни смятат добавката за предпоставка за образуване на рак и за повишаваща холестерола и затова е забранена за използване там. В хранително-вкусовата промишленост намира широко приложение, но някои хора трябва да бъдат много внимателни при консумацията на продукти със съдържание на веществото, защото е възможно то да доведе до стомашни разтройства. Противопоказна е употребата му за тези, които страдат от заболявания на стомашно-чревния тракт. Етилметилцелулозата не е алерген и не предизвиква възпаления по кожата и лигавиците. Добавянето в бебешка храна не е разрешено.
Е 465 може да има слабителен ефект. Няма определена максимално допустима дневна доза за стабилизатора.

E466

Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose

Карбокси метил целулоза, Натриева карбоксиметил целулоза

Карбометиловата целулоза е силно разтворима и може да ферментира в дебелото черво.
Високите концентрации могат да причинят чревни проблеми като подуване, констипация и диария. Веществото също така леко понижава нивата на кръвния холестерол.

E469

Еnzymatically hyrolysed carboxy methyl cellulose

Ензимно хидролизирна карбокси метил целулоза

Разрешена е за използване, но след редица проведени изследвания, в някои страни (например, Русия) са наложени ограничения по отношение на употребата й. Някои групи хора следва да консумират предпазливо продукти със съдържание на веществото, защото е възможна появата на стомашни разстройства. Внимателни е необходимо да бъдат и тези, които имат нарушена обмяна на веществата. Смята се, че добавката не е алерген. Без странични ефекти

E470

Fatty acids salts

Соли на мастни киселини.

Забранени в Австралия

 

E471

Mono & di glycerides of fatty acids

Моно и диглицериди на мастни киселини

Без странични ефекти

E472

Fatty acid esters of glycerides

Мастни киселини на глицеринови естери

Без странични ефекти

E473

Sucrose esters of fatty acids

Захарни естери на мастни киселини

Добавката се разгражда в човешкия организъм с помощта на ензимите. Приема се за безвредна и е позволено прибавянето й в хранителните продукти. Не е алерген и няма неблагоприятно въздействие върху хората.

E474

Sucroglycerides

Захароглицериди

 

Няма определена максимално допустима дневна доза за Е 474. Добавката се разгражда в човешкия организъм с помощта на ензимите на захар и мастни киселини. Приема се за условно вредна, в някои страни не е разрешена за употреба.
Хората с нарушена обмяна на веществата, следва да избягват консумацията на продукти със съдържание на веществото. То е забранено за добавяне в храна за деца.

E475

Polyglycerol esters of fatty acids

Полиглицеролови естери на мастни киселини

Без странични ефекти не е алерген, не е токсична и не дразни кожата при контакт.

E476

Polyglycerol polyricinoleate

Полиглицерол Полирициноолеат

Без странични ефекти. Информацията за веществото е противоречива, затова в някои страни е забранено за използване. Според някои източници, прекомерната употреба на добавката може да доведе до увеличаване на черния дроб и бъбреците и да наруши обмяната на веществата. Не е алерген.

E477

Propylene glycol esters of fatty acids

Пропилен гликол естери на мастни киселини

Допустимата дневна доза за употребата от добавката е 25 мг.
С внимание към продукти със съдържание на Е 477 трябва да се отнасят хората, които имат стомашно-чревни заболявания. Добавката е разрешена за употреба в някои страни от ЕС, но съществува информация, че прекомерният й прием може да доведе до увеличаване на черния дроб и бъбреците, също до нарушаване на обменните процеси в организма.

E478

Lactylated Fatty Acid Esters of Glycerol and Propilene Glycol

Естери на лактилирани мастни киселини с глицерол и пропилен гликол

Няма определена максимално допустима дневна доза за веществото, защото то се приема за вредно за човешкия организъм. Добавката Е 478 е забранена за употреба в хранително-вкусовата промишленост в страните от ЕС.
Хората с нарушена обмяна на веществата трябва да избягват консумацията на храни с неговото съдържание. Съществува информация, че естерите може да нарушат работата на черния дроб и бъбреците. Е 478 не се използва в бебешка храна.

E479(b)

Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids

Термално окислено соево масло чрез въздействие на моно- и диглицериди на мастни киселини.

В колбасарството Е 479 се употребява за предотвратяване на окислението и за разделяне на каймата и мазнината. Използва се за стабилизиране на суровини под формата на прах за производството на десерти, сосове, сладоледи и сухи сметани.
Допустимата дневна доза от добавката е не повече от 15 мг. В някои страни е забранена за употреба в хранително-вкусовата промишленост. Термично окислените масла не са алергени. Не се добавят в бебешка храна. Хората със заболявания на стомашно-чревния тракт трябва да бъдат внимателни при консумацията на продукти със съдържание на веществото.          

E480

Dioctyl sodium sulphosuccinate

Натриев диоктилсулфосукцинат

 Прекомерната консумация на продукти със съдържание на добавката може да доведе до силни възпалителни процеси на лигавиците на организма и особено на храносмилателните органи. Е 480 е способна да предизвика остро стомашно разстройство. Допустимата дневна доза е не повече от 0,25 мг.
Натриевият диоктилсулфосукцинат е условно агресивно вещество и може да повлияе неблагоприятно върху кожата. Добавката е силен алерген, затова дори при работа с нея трябва да се вземат определени мерки за безопасност.

E481

Sodium stearoyl-2-lactylate

Натриев стеароил 2 лактилат

Без странични ефекти. Няма определена максимално допустима дневна доза от добавката, тъй като е идентична с веществата, образуващи се в процеса на метаболизма в човешкия организъм. Ограничена е употребата на Е 481 в хлебни изделия.

E482

Calcium stearoyl-2-lactylate

Калциев стеароил е лактилат

Без странични ефекти

E483

Stearyl tartrate

Стеарил тартарат

Стеарилтартаратът не е токсично вещество и не дразни кожата, не предизвиква алергични реакции и няма неблагоприятно действие върху лигавиците.

E491

Sorbitan monostearate

Сорбитан моностеарат

Без странични ефекти

E492

Sorbitan tristearate

Сорбитан тристеарат

Може да увеличи абсорбцията на някои мастноразтворими субстанции

E493

Sorbitan monolaurate

Сорбитан монолаурат

Разрешен в ЕС

E494

Sorbitan monooleate

Сорбитан моноолеат

Допустимата дневна доза от веществото е 25 мг/кг телесно тегло. Сорбитан моноолеатът се разпада в човешкия организъм на сорбитан и олеинова киселина, които се усвояват напълно. Добавката се счита за относително безопасна при употреба в хранителни продукти. В много страни не е разрешена за използване (Русия), а в някои Европейски (например Германия) и Австралия е забранена и се извършват лабораторни изследвания.
При превишаване на допустимото количество са възможни алергични кожни реакции (дерматити) и стомашно-чревни разстройства.

E495

Sorbitan monopalmitate

Сорбитан монопалмитат

Допустимото дневно количество Е 495 е 25 мг/кг телесно тегло. В човешкия организъм сорбитан моно палмитат се разпада на сорбитол и лауринова киселина, които на свой ред се усвояват напълно. Ако се надвиши посочената максимална доза е възможно да се наруши обмяната на веществата (влошава се усвояването на калций) и да настъпят храносмилателни разтройства.
В някои страни (например Русия) веществото не е разрешено за употреба в хранително-вкусовата промишленост. На други места (като Германия и Австралия) добавката е забранена, защото не е преминала съответните лабораторни изследвания.

 

Минерални соли (Е500-Е585)

Номер

Наименование

Коментар

E500

Sodium carbonates

Натриеви карбонати.

 

 Без странични ефекти в малки количества

E501

Potassium carbonates

Калиеви карбонати.

 Без странични ефекти.

E503

Ammonium carbonates

Амониев карбонат

Понякога дразни лигавиците.

E504

Magnesium carbonate

Магнезиев карбонат

В медицината  се използва като антиацид (против киселини) и като лаксатив (слабително).

E507

Hydrochloric acid

Хидрохлорна киселина.

 Безвредна в малки количества

E508

Potassium chloride

Калиев хлорид

В големи количества може да причини язва на стомаха.

E509

Calcium chloride

Калциев хлорид

Извлича се от морската вода. Не са известни вредни ефекти

E510

Ammonium chloride

Амониев хлорид

Е 510 се добавя в дрожди, макаронени изделия, тестени сладкарски продукти, плодови вина. Веществото се използва и с медицински цели за избавянето на човек от безсъзнание. Слаб разтвор на амоняк се употребява като диуретично средство. Освен това, добавката играе роля на тор в селското стопанство.
При попадане на голямо количество амонячни пари в дихателните пътища може да се стигне до пълно спиране на дишането.

Да се избягва от хора с нарушена функция на черния дроб или бъбреците.

E511

Magnesium chloride

Магнезиев хлорид

Магнезият е есенциален минерал в човешкия организъм

E513

Sulphuric acid

Сярна киселина.

 Сярната киселина се отличава с агресивност и е много опасна за човека. Контактът с кожата и лигавиците води до силни химични изгаряния и некроза на тъканите. При вдишване на парите на Е 513 се наблюдава кашлица, затруднено дишане; често се развиват бронхит, трахеит, ларингит.

E514

Sodium sulphates

Натриев сулфат

 

Може да наруши водния баланс на тялото.

E515

Potassium sulphates

Калиев сулфат.

 Без странични ефекти.

E516

Calcium sulphate

Калциев сулфат

Добива се от варовик. Без странични ефекти.

E518

Magnesium sulphate

Магнезиев сулфат

Лаксатив (слабително).

E519

Copper sulphate

Меден сулфат

Есенциален минерал.

E524

Sodium hydroxide

Натриев хидроксид

Е 524 намира широко приложение като средство за почистване на канализационни тръби. Сода каустик се употребява и в козметиката в качеството си на емулгираща и алкална добавка към шампоани, сапуни, лакочистители, кремове.
Не трябва да се допуска попадане на натриев хидроксид върху кожата и лигавиците. Това води до силни хим. изгаряния и до мащабно увреждане на тъканите. Необходимо е възможно най-бързо засегнатото място да се измие с голямо количество течаща вода. При поглъщане на веществото да се изплакне устата, ларинкса, да се приемат колкото може повече течности (мляко, вода) и да се направи клизма за прочистване на организма.

 

E525

Potassium hydroxide

Калиев хидроксид

Добавката Е 525 се използва в хранително-вкусовата промишленост при приготвянето на различни какаови продукти, също в замразени картофи и детски храни. С помощта на калиевия хидроксид по-лесно се почистват и обелват кореноплодни, плодове и зеленчуци. В козметиката се употребява в производството на сапуни, шампоани, кремове за бръснене и избелващи средства.
Добавката Е 525 е опасна при директен контакт на концентриран разтвор на веществото с кожата и лигавиците, предизвиквайки силни хим. изгаряния. Особено опасно е за очите. Попадането му в тях може да доведе до слепота.

 

E526

Calcium hydroxide

Калциев хидроксид

Добавката Е 526 не вреди на човешкото здраве, ако се употребява в умерени количества. При излишък на калциев хидроксид в организма, особено в чист вид, може да се появят: затруднено дишане, хипотония, парализа на скелетната мускулатура.

E527

Ammonium hydroxide

Амониев хидроксид

Добавката се използва в хранително-вкусовата промишленост в качеството си на емулгатор. Веществото няма цвят, но има остър характерен мирис, разтворимостта му във вода е добра. Основното предназначение на хранителната добавка е да регулира киселинността. Използва се при приготвянето на какаови продукти, карамелени бонбони. Най-често намира приложение като течна тор, в производството на почистващи препарати, във фармацевтиката.
Представлява голяма опасност за здравето, ако се използва в големи количества при производството на продуктите. Добавката е забранена в някои страни (Австралия, Великобритания, Нова Зеландия).

 

E528

Magnesium hydroxide

Магнезиев хидроксид

Използва се в производството на какаови продукти, сирена, консервирани зеленчуци (маринати, сосове, туршии и др.). В медицината се употребява суспензия магнезиев хидроксид, познат като магнезиево мляко, за неутрализиране на стомашните киселини, в качеството си на слабително средство, за лечение на стоматит. Е 528 влиза в състава на пасти за зъби и дезодоранти против изпотяване
Добавката Е 528 е забранена във Великобритания, Нова Зеландия, Австралия. Магнезиевият хидроксид е безвреден за организма, но в големи концентрации води до стомашни разтройства, действа като слабително.

E529

Calcium oxide

Калциев окис

Безвреден в малки количества.

E530

Magnesium oxide

Магнезиев окис

По време на работа с магнезиев оксид е задължително да се вземат необходимите мерки за защита на дихателните органи и очите (възможно е раздразнение на лигавицата и появата на кашлица, също зачервяване на очите). Случайното поглъщане на магнезиев оксид може да доведе до чревно разстройство.
В хранителните продукти количеството от веществото е ограничено. Добавката Е 530 е призната за безопасна за употреба при производството на храни.

 

E535

Sodium ferrocyanide

Натриев фероцианид

Без странични ефекти.

E536

Potassium ferrocyanide

Калиев фероцианид.

Страничен продукт от производството на въглищен газ. Леко токсичен

E540

Dicalcium diphosphate

Двукалциев двуфосфат.

Да се избягва. Забранен в някои страни.

E541

Sodium aluminium phosphate

Натриево алуминиев фосфат.

Разрешен в ЕС

E542

Bone phosphate

Костен фосфат

Използва се в сухото мляко за кафе машини. Извлича се от кости.  Без странични ефекти. Максималната доза костен фосфат не трябва да превишава 70 мг за килограм телесно тегло.

E544

Calcium polyphosphates

Калциев полифосфат.

 Емулгатор. Да се избягва.

E545

Ammonium polyphosphates

Амониев полифосфат.

Емулгатор Да се избягва.

E551

Silicon dioxide

Силициев двуокис.

Няма единно мнение относно въздействието на силициевия диоксид върху човека. Вдишването на силикатен (кварцов) прах предизвиква силно раздразнение на бронхите и горните дихателни пътища, продължителното вдишване води до силикоза на белите дробове. В същото време съществува схващането, че редовната употреба на вода, наситена със силициев диоксид, значително намалява риска от прогресиране на болестта на Алцхаймер.
В готовата хранителна продукция количеството на добавката Е 551 не трябва да надвишава 30 грама на 1 килограм готов продукт.

E552

Calcium silicate

Калциев силикат

Добива се от варовик или от диатомит -антиацид. Без странични ефекти.

E553(a)

Magnesium silicates

Магнезиев силикат.

да не се използва от хора чувствителни към добавката. Синтетичната форма се нарича талк

E553(b)

Talc

Талк

Хранителната добавка Е 553b е призната за безопасна по целия свят. Въпреки това, многобройни опити и изследвания показват, че при вдишването на талк съществува голям риск от развитие на талкоза (доброкачествено заболяване от групата пневмокониоза). Също така, редовната употреба на веществото в качеството му на интимна пудра при жените, може да бъде причина за развитие на онкологични новообразувания на матката. Според учените, вината за това е на най-малките частици на веществото, проникващи в женския организъм и оставащи в половите органи години наред, предизвиквайки полово възпаление. Това на свой ред създава благоприятна среда за развитие на ендометриален рак.

E554

Sodium aluminium silicate

Натриево алуминиев силикат

Използва се в солта, в смески със сухо мляко и в брашното. Алуминият е невротоксичен, а също може да причини плацентни проблеми по време на бременност. Свързва се и с болестта на Алцхаймер.

E556

Calcium aluminium silicate

Калциево алуминиев силикат

Използва се в мляко на прах. Дериват от минерали. Вж. Е554.

E558

Bentonite

Бентонит. Без странични ефекти.

E559

Aluminium silicate (Kaolin)

Алуминиев силикат (каолин).

Без странични ефекти.

E570

Stearic acid

Стеаринова киселина

Възможно е да е добита от животински източници. Без странични ефекти.

E572

Magnesium stearate

Магнезиев стеарат. Без странични ефекти.

E575

Glucono delta-lactone

Глюконо делта-лактон.

Без странични ефекти.

E576

Sodium gluconate

Натриев глюконат.

В малки количества Е 576 не вреди на човешкото здраве, но в някои случаи действа неблагоприятно върху сърдечно-съдовата система, в това число провокира развитието на артериална хипертония. Възможна е появата на алергични реакции.
В качеството си на хранителна добавка, натриевият глюконат се смята за безопасен и е разрешено добавянето му в храните.

E577

Potassium gluconate  

 Калиев глюконат.

 Без странични ефекти.

E578

Calcium gluconate

Калциев глюконат

Без странични ефекти.

E579

Ferrous gluconate

Железен глюконат

Използва се в маслините и в железните добавки. Фиксатор на оцветителите, получаван от желязо и глюкоза.  Безвреден в малки количества.

E585

Ferrous lactate

Железен лактат

Железният лактат се използва в хранително-вкусовата промишленост при производството на диетични продукти, също за фиксиране черния цвят на маслините. Във фармацевтиката намира приложение във вид на лекарство, което се употребява при терапии и профилактика срещу желязодефицитна анемия. Веществото повишава нивото на желязо в кръвта, премахва анемичния синдром (слабост, световъртеж, изтощение), стимулира хемопоетичната функция. Странични ефекти от употребата на продукта са: диспепсия (гадене, повръщане), главоболие. Хранителната добавка води до образуването на тумори при проведени опити върху мишки след подкожно въвеждане. За човека тя се приема за относително безопасна при прибавянето й в храни.

 

Усилващи вкуса и аромата (Е620-Е640)

Номер

Наименование

Коментар

E620

Glutamic acid

Глутаминова киселина

Използва се като овкусител - заместител на солта. Аминокиселина срещана в много животински и растителни протеини, но за търговски цели се извлича от бактерии. Предполага се, че може да предизвика алергични реакции.

E621

Monosodium glutamate (MSG)

Мононатриев глутамат

Използва се като овкусител -заместител на солта. Използва се в зеленчукови консерви, сосове, голям брой замразени храни. Дериват от ферментацията на меласата. Предполага се, че може да предизвика алергични реакции и често е набеждаван за симптоми като мигрена, гадене храносмилателни разстройства, сърцебиене - синдром на китайския ресторант.Безвредната доза за организма на възрстен е 1,5 гр. на ден. Забранен в храни за кърмачета и малки деца.

Вредата от натриевия глутамат е тази, че прави храните много вкусни, човек на  подсъзнателно ниво предпочита продукти, които го съдържат, това е добре дошло за производителите, тъй като се увеличават продажбите им, но за потребителя води до повишаване на теглото, с което е много опасен за здравето. Механизмът му на действие прилича на наркотиците. Променя вкусовите усещания, т.е. отучва човека от натуралните храни, а го пристрастява към вредния фаст-фуд. Глутаматът не може да проникне в мозъка поради наличието на кръвно-мозъчна бариера, която го спира. Мозъкът си произвежда собствен глутамат, който е жизненоважен за неговото функциониране.

E622

Monopotassium glutamate

Монокалиев глутамат

Използва се като заместител на солта с ниско съдържание на натрий. Предполага се, че може да причини гадене, повръщане, диария, коремни спазми

E623

Calcium diglutamate

Калциев диглутамат

Използва се като заместител на солта. Без странични ефекти.

E624

Monoammonium glutamate Моноамониев(амонячен) глутамат

Използва се като заместител на солта. Без странични ефекти.

E625

Magnesium diglutamate

Магнезиев диглутамат

Използва се като заместител на солта. Без странични ефекти.

E626

Guanylic acid

Гуанилна киселина

 

Използва се като овкусител - заместител на солта. Предполага се, че може да причини подагра.

E627

Disodium guanylate

Двунатриев гуанилат

Използва се като овкусител - заместител на солта. Получава се от сардини или от мая. Предполага се, че може да причини подагра. Забранен в храната на бебета и малки деца.

E629

Calcium guanylate

Калциев гуанилат

Използва се като овкусител - заместител на солта. Предполага се, че може да причини подагра.

E631

Disodium inosinate

Двунатриев инозинат

Използва се като овкусител - заместител на солта. Приготвя се от месо или сардини. Предполага се, че може да причини подагра. Забранен в храната на бебета и малки деца.

E633

Calcium inosinate

Калциев инозинат

Използва се като овкусител - заместител на солта. Предполага се, че може да причини подагра.

E635

Disodium 5'-ribonucleotide

Натриев 5'рибонуклеотид

Използва се като овкусител - заместител на солта. Предполага се, че може да причини подагра и сърбящи обриви по кожата.

E636

Maltol

Малтол

Използва се като овкусител на млечно базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина. Извлича се от кората на дървото лиственица, от борови иглички, от дървесината на цикорията, от масла и от печен малц, но може да бъде синтезиран.

E637

Ethyl maltol

Използва се като овкусител на млечно базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина. Дериват на малтола.

E640

Glycine & its sodium salt

Глицин и неговата натриева сол

Използва се за оптимизиране на вкуса и аромата на някои напитки, основно алкохолни.
Глицинът рядко може да бъде причина за алергични реакции. Той изпълнява роля на регулатор на обменните процеси в организма, активизира защитата на ЦНС, намалява психическото и емоционално напрежения, действа благоприятно върху мисловната дейност. Наблюдава се подобряване на настроението при употребата на веществото, също и по-лесно заспиване. Изследвания показват, че глицинът намалява токсичното и разрушаващо действия на алкохола върху нервната система.

 

                                                              РАЗНИ

Номер

Наименование

Коментар

E900

Dimethyl polysiloxane

Диметил полисилоксан

 При индивидуална непоносимост към веществото у човека може да се появи алергична реакция. Добавката не е опасна, разрешена е за използване във всички страни по света.

E901

Beeswaxes

Пчелни восъци

Използват се за придаване лъскавина на плодове, като глазурен агент. Предполага се, че може да причини алергични реакции.

E903

Carnauba wax

Восък 'карноба'

Използва се в козметиката и мастилата, а също и за гланциране на плодове. Получава се от южно американска палма. Предполага се, че може да причини алергични реакции.

E904

Shellac

Шеллак (дериват от насекоми)

 Предполага се, че може да причини алергични реакции.

E905

Paraffins, Microcrystalline wax

Парафини, Микрокристален восък

Използван в бонбони, мая, витаминни таблетки, сушени плодове, сладкарски изделия, колаген. Може да възпрепятства абсорбцията на мазнините и на мастно разтворимите витамини. Умерен лаксатив (слабително). Предполага се, че може да причини рак на червата.

E907

Refined microcrystalline wax

Рафиниран микрокристален восък.

Няма вредно въздействие върху организма. Допустимата денонощна доза е 6 мг на килограм тегло.

 

E913

Lanolin

Ланолин.

 Не представлява опасност за човешкото здраве, не вреди на новороденото. Добавката много добре овлажнява кожата, прави я по-мека и деликатна. Изследвания показват, че ланолинът може да предизвика алергична реакция под формата на кожен обрив.

E920

L-Cystein

Цистеин и неговите хидрохлориди

Използва се като агент за третиране на брашно. Получава се от животинска козина и  от пилешки пера. Без странични ефекти.

E921

L-Cystin

Цистин

Използва се като агент за третиране на брашно. Получава се от животинска козина и  от пилешки пера. Без странични ефекти.

E924

Potassium bromate

Калиев бромат

Използва се в брашнените продукти.

В големи количества може да предизвика гадене., повръщане, диария, болки.

E925

Chlorine

Хлорин

РАКООБРАЗУВАЩ

Използва се в брашнените продукти.  Разрушава хранителни вещества.

E926

Chlorine dioxide

 Хлорен двуокис

виж 925

E927

Azodicarbonamide

Азотен дикарбонамид.

 Избелващо средство за брашното.Забранен за използване.

E928

Benzoyl peroxide

Бензолен пероксид

Използва се за бланширане и избелване на каротиноидите в рафинираните брашна.

/виж  E210/. Предполага се, че може да причини алергични реакции.

E931

Nitrogen

 Азот

Използва се при замразяване и вакуумно пакетиране. Без странични ефекти.

E932

Nitrous oxide

Азотен окис

 Безвреден в малки количества

E950

Acesulphane potassium

Калиев ацесулфан

Използва в производството на безалкохолни напитки, смесен с аспартам. Двеста пъти по-сладък от захарта. Също като захарина, цикламата и аспартама не се усвоява от организма и бързо се извежда от него.
Плюсовете: Дълъг срок на съхранение, не предизвиква алергични реакции и не е калоричен.
Минусите: Съдържат метилов етер, който влошава работата на сърдечно-съдовата система, и аспарогенова киселина — тя оказва възбуждащо действие върху нервната система и с времето може да доведе до привикване. Тестовете показват, че при животните тази добавка причинява рак.

Ацесулфанът се разтваря лошо. Продукти, в които се съдържа този подсладител, не се препоръчват на деца, бременни и кърмещи жени.

E951

Aspartame

Аспартам (Нутрасуит)

Използва за подслаждане на безалкохолни напитки, сокове, както и в някои медикаменти. Използва се също така при приготвянето на дъвки и бонбони без захар, както и в производството на диетични храни и храни, предназначени за диабетици, често се среща и в бозата. Известен е под търговското име “Nutra Sweet”, приблизително 200 пъти по-сладък от захарта.

Безопасността на аспартама в последните години търпи остри критики. Преди всичко това се свързва с отделяния, при преработката му в човешкото тяло, метанол (метилов алкохол). Някои автори изказват опасения и заради повишаването на нивата от фенилаланин в организма (предразполага към образуването на мозъчни тумори), вследствие ежедневната употреба на аспартам в напитките и храните. Предполага се, че може да причини главоболие (мигрена), световъртеж, гърчове, гадене, мускулни спазми, наддаване на тегло, обриви, депресия, умора, раздразнителност, тахикардия, проблеми със зрението, затруднено дишане, паник атаки. Забранен в САЩ.

E952

Cyclamic acid

Цикламна киселина

РАКООБРАЗУВАЩ

Изкуствен подсладител. Предполага се, че може да причини алергични реакции и мигрена.

Възможен канцероген. Забранен в САЩ и Великобритания, поради връзката му с рак.

E954

Saccharines

Захарин

РАКООБРАЗУВАЩ

Използва за подслаждане на продукти като напитки, детски сокове, сладоледи, сладкиши, бонбони, лекарства и паста за зъби. Основната му съставка и тривиалното ми име е бензоен сулфимид (benzoic sulfimide). Той е ниско енергийно вещество и е много по-сладък от захарозата (захарта),. Забранен в Канада. Отхвърлен от САЩ през 1977 г., но после отново официално бива въведен при условие за стриктно етикиране започващо с: "Използването на този продукт може да се окаже опасно за вашето здраве, този продукт съдържа захарин, който е доказано че причинява рак у лабораторни животни."

E957

Thaumatin

Томатин

Използва се за подслаждане на вина, хляб и плодове. Извлича се от тропическото растение Thaumococcus danielli.

E965

Maltitol, Hydrogenated glucose syrup

Малтитол, хидрогенизиран сироп от глюкоза

Използва се в сладкарските изделия, сушените плодове, нискокалоричните храни, като подсладител.

Умерен лаксатив (слабително).

E967

Xylitol

Ксилитол

Използва се в нискокаларични храни, в бонбони от модифицирани въглехидрати, в сладоледи и сладка, като подсладител. Среща се в ягодите, сливите, марулята и градинската жлъчка (вид цикория). За комерсиални цели се произвежда от дървесинна каша/пулпа.

Предполага се, че може да причини камъни в бъбреците.

E999

Quillaia extract

Екстракт от килайа

Използва се в бирата и в газираната вода, като набухвател, емулгатор, естествен разпенител.

Получава се от кората на Чилийското сапунено дърво (Quillaia Saponaria).

E1100

Amylase

Амилаза

 Фермент произвеждан от човека в задстомашната жлеза и слюнчените жлези. В хранително-вкусовата промишленост се използва за подобрител на брашното и хляба. Придава му специфичен вкус, помага за втасването на тестото.

E1200

Polydextrose

Полидекстроза.

 Безвредна в малки дози.

E1201

Polyvinylpyrrolidone

Поливинил пиролидон

Използва се в изкуствените подсладители. Диспергиращ агент  /разтварящ/. Без странични ефекти.

E1202

Polyvinylpolypyrrolidone

Поливинил полипиролидон

Избистрящ агент за вино, оцветител и колоиден стабилизатор. Без странични ефекти.

E1400-E1450

Starches

 Нишестета

 Без странични ефекти.

E1505

Triethyl acetate

 Триетил ацетат

В тялото част от него се превръща в алкохол.

E1510

Ethanol

Етанол.

 Алкохол

E1517, E1518

Glycerol acetates

Ацетати на глицерола

Използва се в покритието/облицовката на пресни плодове в САЩ. Овлажнител и разтворител, получава се от глицерол. Без странични ефекти.

E1520

Propylene glycol

Използва се в повърхностни кремове и мехлеми, козметика, продукти за коса и дезодоранти.

Неговият вкус, подобен на вкуса на глицерина, го е направил разпространен в детските лекарства и в други сиропи/тинктури. Получаван на базата на петрола. Свързва се с фатална сърдечна недостатъчност (когато се приема венозно), с потискане на централната нервна система и с козметичен фармацевтичен контактен дерматит.

Токсичен във "високи дози".

Tyxo.bg counter e-mail: prodanov@dir.bg