9.02.2020 г.

 

ДВЕТЕ ЧЕРНИ КОТКИ

 

 

КРАТКО ПРЕДИСЛОВИЕ

       Минавали ли са ви две черни котки път? Днес, по време на последното си сутрешно бягане, ми го пресякоха. Не, че съм много суеверен, но като се прибрах вкъщи, разцъквайки из интернета, разбрах, че болката, която имам в коляното от няколко дни, е от старческо износване на ставата. И според личната лекарка е така. Няма никакъв шанс да се оправя. Ще си ходя с бастуна докато съм жив. То няма да съм единственият и все ще преживявам някак, но какво ще стане със замисъла ми да напиша книга със заглавие: "За дълъг и щастлив живот"? Щом ще ходя с бастун и няма да мога да правя сутрешен крос, то животът ми няма да чак толкова дълъг, а за щастлив не може и да се помисли. Без да се катеря по върховете и да обикалям из страната, то какво щастие ще е това. Е, след като авторът на книгата не е може да си осигури дълъг и щастлив живот, то кой ще му повярва на съветите, които дава в това четиво.
       Всъщност възможно ли е това въобще? Почвам да си мисля, че не. Наблюденията, които имам през 67 годишния си живот са, че точно някой да се устрои добре и вече да може "да си живее живота" и нещо му се случва. Много хора построят къща, родят им се внучетата или постигнат нещо желано и точно да се радват на постигнатото и... вземат че умрат.
       И при мен май така ще се получи. Справих се с хипертонията, диабета го държа под контрол, оставаше само да спра лекарствата за повишените ми киселини и ето сега с болките в коляното и лекарствата, които ми изписват за тях, всичко се обърка.

       Някой ще си каже: книги писани от хора, които вярват, че черната котка носи нещастие не чета. И аз не чета писания от такива автори, но да внеса успокоение. Не вярвам, че има връзка между черната котка и съдбата на човека, но връзка между това, в което се вярва и това, което ще се случи има. У много хора се е създало впечатлението, че вярата и силното желание са огромна сила и творят чудеса, но това не винаги става. Книгите, в които пише, че мисълта се възприема от отзивчивата Вселена и всички желания се изпълняват е подвеждащо. Когато не се получи очакваният резултат разочарованието е огромно. А за това как става така, че вярата и желанието за нещо  понякога съвпадат с нашите въжделения, ще прочетете по-нататък в книгата.

                  

       Сега да продължа с това, че ако това четиво попадне в ръцете на млад човек, то той обезателно трябва да го прочете. Хартиеният вариант да подари на своите родители, а от връзката:

https://prodanov.org/dalshtas/sadar.htm може да разглежда книгата безплатно. От нея ще научи много интересни неща, но най-важното е да разбере, че колкото по-рано си изгради здравословни навици, толкова по-добре. След 60 година възраст промени в начина на живот са почти невъзможни.

       Обръщението ми към възрастните е, че ако и до тази възраст не са успели да натрупат достатъчно житейски опит, то да наблюдават внимателно хората от своето обкръжение. Не е необходимо да изпитат целия горчив опит върху себе си, за да научат нещо полезно. Искат ли да са здрави, да следят хората, които са жизнени, не се оплакват от болести и да правят като тях. Желаят ли да са богати, да действат като по-заможните си приятели. Ако искат да са от щастливите, да подражават на тях. Последните не са хора интересуващи се от богатство и здраве, а такива, които са отдадени на другите. И накрая, ако не могат да са здрави, богати и щастливи толкова, колкото искат, да не завиждат на другите, а да се задоволят с това, което имат. Не случайно баба Ванга е казала: Човек не трябва да иска много, защото не може да му плати цената.

       Ако само се гледа и подражава на успелите, а не се мисли върху видяното и прочетеното, може да се допуснат грешки. Навсякъде се пише, а и животът го показва, че работещите до по-късна  възраст, правещите редовно секс, имащите добри социални контакти,  учещите чужди езици, запазват своите интелектуални възможности и живеят по-дълго. Гореизброените неща, не удължават човешкия живот, даже някой от тях го скъсяват. Всъщност, генетичните дадености са тези, които водят до  дълголетие и дават възможност за подобни дейности.

       Наблюдава се и друг феномен. Хора, които хапват добре, употребяват умерено алкохол и не спортуват, живеят много по-дълго от такива, които са вегани и водят здравословен начин на живот. Ако от тези факти, които всеки е забелязал, но няма статистически данни за тях, се направи извода, че доброто хапване и пийване без спорт удължават живота, ще се сбърка. Истината е, че тези които са генетично податливи на болести, за да се предпазят от тях, често се занимават със спорт и здравословно хранене, но умират по-млади. Тези, които са генетично здрави, могат да си позволят да не са стриктни в здравословното си поведение и пак да доживеят до дълбока старост. /тук имам предвид себе си, това няма да го има в книгата/   

        Научно доказано е, че спортът, балансираното хранене, избягването на стреса, заниманията с нови дейности, запазват интелекта и удължават живота. Но как да се научи един възрастен човек да бяга всекидневно по 2-3 километра, да се  храни умерено и да гладува един ден в седмицата, да приема житейските неволи без притеснения, да започва нови дейности? На тази възраст това е неизпълнимо. Затова е добре задължителната трудова дейност да се прекрати възможно най-рано. Колкото по млад се пенсионира човек, толкова приспособяването към новия начин на живот е по-успешно. След навършването на 65 години трудно се усвоява здравословно поведение.

       Тази възраст за прекратяване на трудовата активност е валидна в почти всички европейски страни и допълнително има стимули за този, който я удължи. Законите са така направени, че ако се работи по-дълго, пенсията да е по-висока. Въпреки това, за по-дълго работещите, се изразходват по-малко средства от държавния бюджет, защото времето, за което те ги получават, е по-кратко. В държавите с демографска криза, каквато е и България, няма достатъчно работещи, които да финансират пенсионната система и това налага да се приемат такива закони, намаляващи разходите за пенсии.

       Обратно, интересът на хората, които редовно са се осигурявали, е да получават пенсията си максимално дълго. Те искат да живеят повече, да са в добро здраве, за да могат да я харчат с удоволствие, а не за лекарства. Това зависи от начина на живот. Какво заплашва в най-голяма степен нашето здраве? Това е прекомерното хранене, намалената двигателна активност, стресовите фактори, тютюнопушенето, употребата на алкохол и други упойващи вещества. Влошеното здраве се дължи на липсата на здравословно поведение и неумението да се избягват рисковите фактори. В следващите глави ще дам съвети за здравословното хранене, начините за спортуване, справянето със стреса, предпазването от най-честите болести на пенсионната възраст и тяхното лечение с използването на възможно най-малко лекарства.

        

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КРАТКО ПРЕДИСЛОВИЕ

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

Как да отслабнем

Как да се храним

Полезните храни

СПОРТЪТ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН

Ходене или бягане

Йога

КАК ДА ПРЕОДОЛЕЕМ СТРЕСА

Умира ли въобще човек?

Човешките взаимоотношения

Институциите са опасни

ЛЕЧЕНИЕ БЕЗ ЛЕКАРСТВА

Деменция

Метаболитен синдром

Хипертония

Злокачествени образования

Простудни заболявания и грип

ПОСЛЕСЛОВ

 

Приложение 1