ЗА ДЪЛЪГ И ЩАСТЛИВ ЖИВОТ

(наръчник на пенсионера)

 

 

КРАТКО ПРЕДИСЛОВИЕ

     Искам да започна с това, че ако тази книга попадне в ръцете на млад човек, то той обезателно трябва да я прочете. Хартиеният вариант може да подари на своите родители, но от връзката:

https://prodanov.org/dalshtas/sadar.htm - може да разгледа книгата безплатно. От нея ще научи много интересни неща, но най-важното е да разбере, че колкото по-рано си изгради здравословни навици, толкова по-добре. След 60 години промяна в начина на живот са почти невъзможни.

     Обръщението ми към възрастните е, че ако и до тази възраст не са успели да натрупат достатъчно житейски опит, то да наблюдават внимателно хората от своето обкръжение. Не е необходимо да изпитат целия горчив опит върху себе си, за да научат нещо полезно. Искат ли да са здрави, да следят хората, които са жизнени, не се оплакват от болести и да правят като тях. Желаят ли да са богати, да действат като по-заможните си приятели. Ако искат да са от щастливите, да подражават на тях. Последните не са хора интересуващи се от богатство и здраве, а такива, които са отдадени на другите. И накрая ако не могат да са здрави, богати и щастливи толкова, колкото искат, да не завиждат, а да се задоволят с това, което имат. Не случайно баба Ванга е казала: Човек не трябва да иска много, защото не може да му плати цената.

     Ако само се гледа и подражава, а не се мисли, може да се допуснат грешки. Забелязано е например, че работещите до по-късна  възраст обикновено живеят по-дълго. Доброто здраве е причината да се живее продължително и да се работи до дълбока старост, а не самата работа, която не е предпоставка за дълъг живот. Колкото по-рано се прекрати задължителната трудова дейност, толкова по бързо става приспособяването към новия начин на живот и се живее по-дълго и по-качествено. Официалните държавни институции имат интерес хората да се пенсионират възможно най-късно. Така най-малко се натоварва пенсионната система. Затова непрекъснато се дават примери за дълголетници работили до дълбока старост, но това са единични случай. Хилядите пенсионирани на по 40-45 години с по 20 години трудов стаж в БНА и МВР, не се споменават, а много от тях са на по 80-85 години и още са живи и здрави. Ранното пенсиониране с висока пенсия е важно условие за дълъг и щастлив живот.

     Друго подвеждащо твърдение е, че хората, които правят секс живеят по-дълго. И тук доброто здраве е причината, както за дългия живот, така и за правенето на секс. Самата полова дейност не само не удължава живота, даже има научни твърдения, че го скъсява. Монасите от Атонския полуостров са пример за това. Те имат средна продължителност на живота от 94 години. Едва ли причината за това е само въздържането от секс. Веганското хранене, липсата на стрес и вярата в Бог също са помогнали.

     Неправилно се дават за пример йогите, които спазвали Брахмачаря, отказвали се от полов живот и затова живеели дълго. Това не е вярно. Брахмачаря от санскрит се превежда "брахма" - висше съзнание, а "ачаря" - да живея във. Всъщност Брахмачаря значи да се уча, да живея в по-висше съзнание. Йогите, чрез техните практики не изразходват безцелно и неразумно половата енергия, а я трансформират в по-висша, която използват за доставяне на радост с добрите си сексуални умения. А защо йогите живеят дълго, е обяснено в главата за спорта.

     Неоспорима истина е, че за дълъг и щастлив живот, човек трябва да е здрав. От какво зависи здравето? Според повечето автори главен фактор е начинът на живот. Какво ни заплашва в най-голяма степен? Това е прекомерното хранене, намалената двигателна активност, стресовите фактори, тютюнопушенето, употребата на алкохол и други упойващи вещества. Влошеното здраве се дължиш на липсата на здравословно поведение и неумението да се избягват рисковите фактори. Затова и в книгата е обърнато голямо внимание на здравословното хранене, начините за спортуване и справянето със стреса. Дадени са и съвети за профилактиката и лечението на най-честите болести при възрастните хора.

 

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КРАТКО ПРЕДИСЛОВИЕ

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

Как да отслабнем

Как да се храним

Полезните храни

СПОРТЪТ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН

Ходене или бягане

Йога

КАК ДА ПРЕОДОЛЕЕМ СТРЕСА

Умира ли въобще човек?

Човешките взаимоотношения

Институциите са опасни

ЛЕЧЕНИЕ БЕЗ ЛЕКАРСТВА

Деменция

Метаболитен синдром

Хипертония

Злокачествени образования

Простудни заболявания и грип

ЗАКЛЮЧЕНИЕ