/Последна редакция на 11.10.2023 г./

 

ПОСЛЕСЛОВ или 22-те правила на пенсионера

Колкото и да се стремях да съм кратък, то книгата стана обширна, а вече никой не чете пространни писания, затова реших да обобщя всичко в едни кратки правила на пенсионера. Написах ги, защото още като млад наблюдавах как глупаво се държат възрастните, слушах безкрайните им нравоучения и се заричах, че като остарея, никога няма да постъпвам така. Вече съм на достойна възраст и с ужас се хващам, че правя точно това, което на времето ме е вбесявало.

 

Ето правилата:

1. Напусни достойно работното си място още докато си с трезв ум. Не чакай да настъпи моментът, в който си мислиш, че си безценен и без теб работата ще спре, а колегите ти да чакат с нетърпение пенсионирането ти.

2. Не поучавай никога, никого, дори и да си сигурен, че си прав. Спомни си как това те е дразнело като си бил млад. И изпълняваше ли съветите на по-възрастните…не. Затова, вместо да съветваш, е по-добре да хвалиш околните.

3. Освободи се от желанието да спориш и доказваш правотата си. Остави глупака да си мисли, че те е победил. Той няма други радости, бъди милостив към него и не си вземай грях да го наказваш.

4. Игнорирай хора, които ти губят времето с неползотворни разговори и дейности. Избягвай себеподобните, а предпочитай контактите с по-младите.

5. Живей за хората, а не за тяхното мнение, но не помагай, ако не те молят за това. Не се опитвай да предпазиш близките и приятелите си от опасностите на света.

6.Никога не казвай какво мислиш за околните, защото истината обижда най-много. Бъди лицемер, иначе ще останеш без приятели.

7. Не се оплаквай от влошеното си здраве,  нощното безсъние, недостатъчната пенсия, повишаващите се цени, шумните съседи, продажното правителство, корумпираните политици и т.н.

8. Не говори против съвременната музика, театрални постановки и литература. Не коментирай облеклото и прическите на младите. Преди 60 години баба ти негодуваше срещу дългите коси и рок групата Битълс, а сега тяхната музика се счита за класика.

9. До тази възраст би трябвало да си финансово независим. Не искай нищо от децата си и не ги занимавай с проблемите си. Няма непризнателни деца – има глупави родители, чакащи благодарност.

10. Ако имаш внуци не се меси във възпитанието им. И не настоявай да те наричат по име, а не "баба" или „дядо“.

11. Не събирай стари неща, а изхвърляй всичко ненужно. Не бъди скъперник, а раздавай излишното. Нищо няма да занесеш на оня свят.

12. Поддържай чистота в стаята си, а вещите си подреждай така, че всяко нещо да има определено място.

13. Къпи се ежедневно и се опитвай да разбереш какви миризми се носят от теб и в стаята ти.

14. Ходи изправен и не се прегърбвай. Спортувай ежедневно и до изпотяване, като накрая сс облееш със студена вода.  Пътешествай във високите планини, доколкото ти е възможно.

15. Яж малко, дъвчи продължително и не надебелявай, особено в талията. Стой гладен поне един ден в седмицата, три дни всеки месец около пълнолуние, а защо не и седем дни през лятото. Запомни, сладкото не е храна!

16. На посещение при лекар ходѝ само на профилактичен преглед и в краен случай. Лекарствата, които ти изписват по-често вредят, отколкото да те излекуват. Прочети повече за йога, веганската храна и гладуването.

17. Говори по-малко, защото обикновено разказваш едни и същи истории, които всички около теб знаят, а само ти си мислиш, че казваш нещо ново.

18. Това, което си написал, го чети много пъти, за да няма грешки. Преди да го публикуваш прецени дали ще е полезно за другите.

19. Позволи на партньора си да е себе си. Вече е късно за промени. Пази го и го уважавай, даже и да не може да го търпиш. Не забравяй, че някога е бил млад, весел и слаб.

20. Интересувай се от новите неща. Не пропускай четива и видеоматериали попаднали ти "случайно".

21. Опитвай се да се оправяш с новите технологии. Научи поне най-необходимото, за да поддържаш връзка с младите.

22. Не се обвинявай за нищо. Както и да е протекъл животът ти, направил си толкова, колкото си могъл. Съхранявай достойнството си при всякакви ситуации! До края!

      За мнения и препоръки пишете на адрес: gprodanov@mail.ru или на georgi@prodanov.org   

Към съдържанието