/Последна редакция на 27.03.2024 г./

 

ПОСЛЕСЛОВ ИЛИ ЗЛАТНИТЕ ПРАВИЛА НА ПЕНСИОНЕРА

В книгата дадох много съвети за това как да се храним, спортуваме и въобще да живеем здравословно. На ясно съм с това, че за възрастния човек ще е трудно да ги изпълнява. Трябва да се стане рано сутринта и после занимания с йога поне час-два, бягане или ходене още час, след това да се търсят и приготвят здравословни храни, следват умствени занимания, безвъзмездни дейности за благото на околните, налагат се и дълги периоди на глад, които са крайно неприятни. Но здравето, добрият външен вид, доброто самочувствие си имат цена. Само който е склонен да я плати, той ще има достойни старини.

Колкото и да се стремях да съм кратък, то книгата стана обширна, а вече никой не чете пространни писания, затова реших да обобщя всичко в едни кратки правила на пенсионера. Написах ги, защото още като млад наблюдавах как глупаво се държат възрастните, слушах безкрайните им нравоучения и се заричах, че като остарея, никога няма да постъпвам така. Вече съм на достойна възраст и с ужас се хващам, че правя точно това, което на времето ме е вбесявало.

 

Ето правилата:

1. Напусни достойно работното си място още докато си с трезв ум. Не чакай да настъпи моментът, в който си мислиш, че си безценен и без теб работата ще спре, а колегите ти да чакат с нетърпение пенсионирането ти.

2. Не поучавай никога, никого, дори и да си сигурен, че си прав. Спомни си как това те е дразнело като си бил млад. И изпълняваше ли съветите на по-възрастните…не. Затова, вместо да съветваш, е по-добре да хвалиш околните.

3. Освободи се от желанието да спориш и доказваш правотата си. Остави глупака да си мисли, че те е победил. Той няма други радости, бъди милостив към него и не си вземай грях да го наказваш.

4. Избирай внимателно хората, които те заобикалят. Свързвай се с такива, на които искаш да приличаш. Ако си заобиколен от приятели, които са здрави и позитивни и ти ще бъдеш здрав и позитивен човек. Игнорирай личности, които ти губят времето с неползотворни разговори и дейности.

5. Живей за хората, а не за тяхното мнение, но не помагай, ако не те молят за това. Не се опитвай да предпазиш близките и приятелите си от опасностите на света.

6. Никога не казвай какво мислиш за околните, защото истината обижда най-много. Бъди лицемер, иначе ще останеш без приятели.

7. Не се оплаквай от влошеното си здраве,  нощното безсъние, недостатъчната пенсия, повишаващите се цени, шумните съседи, продажното правителство, корумпираните политици и т.н.

8. Не говори против съвременната музика, театрални постановки и литература. Не коментирай облеклото и прическите на младите. Преди 60 години баба ти негодуваше срещу дългите коси и рок групата Битълс, а сега тяхната музика се счита за класика.

Снимка на Битълс като млади

9. До тази възраст би трябвало да си финансово независим. Не искай нищо от децата си и не ги занимавай с проблемите си. Няма непризнателни деца – има глупави родители, чакащи благодарност.

10. Ако имаш внуци не се меси във възпитанието им. И не настоявай да те наричат по име, а не "баба" или „дядо“.

11. Не събирай стари неща, а изхвърляй всичко ненужно. Не бъди скъперник, а раздавай излишното. Нищо няма да занесеш на оня свят.

12. Поддържай чистота в стаята си, а вещите си подреждай така, че всяко нещо да има определено място.

13. Къпи се ежедневно и се опитвай да разбереш какви миризми се носят от теб и в помещенията ти. Не харчи пари за подмладяващи процедури, това е безсмислено.

14. Ходи изправен и не се прегърбвай. Спортувай ежедневно и до изпотяване, като накрая се облееш със студена вода.  Пътешествай във високите планини, доколкото ти е възможно.

15. Яж малко, дъвчи продължително и не надебелявай, особено в талията. Стой гладен поне един ден в седмицата, три дни всеки месец около пълнолуние, а защо не и седем дни през лятото. Запомни, сладкото не е храна! Алкохола, цигарите, наркотиците не ги коментирам въобще.

16. Създай си такъв начин на живот, че да не ти се налага да ходиш на лекар, освен на профилактичен преглед. Лекарствата, които ти изписват, по-често вредят, отколкото да те излекуват. Прочети повече за йога, веганската храна и гладуването. Опитай се да ги прилагаш. Само така ще разбереш за ползите им за здравето и подмладяването.

17. Говори по-малко, защото обикновено разказваш едни и същи истории, които всички около теб знаят, а само ти си мислиш, че казваш нещо ново.

18. Това, което си написал, го чети много пъти, за да няма грешки. Преди да го публикуваш прецени дали ще е полезно за другите.

19. Позволи на партньора си да е себе си. Вече е късно за промени. Пази го и го уважавай, даже и да не може да го търпиш. Не забравяй, че някога е бил млад, весел и слаб.

20. Интересувай се от новите неща. Не пропускай четива и видеоматериали попаднали ти "случайно".

21. Опитвай се да се оправяш с новите технологии. Научи поне най-необходимото, за да поддържаш връзка с младите.

22. Не се обвинявай за нищо. Както и да е протекъл животът ти, направил си за другите толкова, колкото си могъл. Съхранявай достойнството си при всякакви ситуации, до края.

   Четете правилата от време на време и се стремете да ги спазвате.

Много хора, за които яденето, пиенето и удоволствията са смисъла на живота им, ще си кажат, че нищо не разбирам от медицина и само съм си изгубил времето да пиша книга. Веднага ще дадат примери за много техни приятели и роднини, които са хапвали месо, пийвали са по една ракийка или чаша вино, някои даже са и пушили, никога не са спортували, а са доживели до преклонна възраст. И това като факт е напълно вярно. Повечето от хората, които не водят здравословен начин на живот живеят дълго. Такива данни не се разпространяват, защото може да се стигне до необоснования извод, че дълголетието се дължи на угаждането и живота в психичен комфорт. Всъщност причината за дългия живот са генетичните дадености.

До подобни неправилни изводи се стига и за тези, които работят до дълбока старост. Сериозни научни издания публикуват данни, че пенсиониращите се по-късно, живеят по-дълго и по-рядко боледуват от деменция, но не се споменават причините за тези факти. Такива хора са генетично по-здрави и това им позволява да работят до по-късна възраст и да ивеят по-дълго. Болните се пенсионират рано, по болест, и живеят много по-малко от дълго работещите.

Изводът е, че нездравословният живот и работата в напреднала възраст нямат причинно-следствена връзка със здравето и продължителността на живота, а само корелация. [Корелация е математически термин, който означава статистическа взаимна връзка между две случайни величини. Високата корелация не предполага задължително наличие на причинно-следствена връзка.]

Ранното пенсиониране е много по-добро, защото колкото е по-млад човек, толкова по-бързо ще свикне с новите неща, които трябва да прави, за да е здрав. За спортуването, за осигуряването на здравословна храна, за намирането на подходящите социални контакти, за изчитането на книгите с подобни съвети се изисква много време, което, ако се ходи на работа, е невъзможно. Многото свободно време позволява човек да работи върху себе си, да се заеме с приятни и разнообразни за него дейности. Само така мозъкът се поддържа и се избягва деменцията. Трудовите ангажименти обикновено са рутинни, а това не стимулира създаването на нови мозъчни връзки.

Не се учудвайте, че пенсионните осигурителни системи дават висока пенсия, ако се работи до по-късна възраст. За тях това носи повече приходи, а разходите им са по-малки. Времето, за което се получава пенсията, макар и по-висока, е много по-кратко.

Не вярвайте на неверните изводи, до които стига съвременната комерсиализирана наука. Непрекъснато се "доказва", че тези дето пийват по чаша червено вино живеят по-дълго. Е, проучването е финансирано богато от винопроизводители, но това се премълчава. В началото на 20 век се е пишело за ползата от цигарите и чак в наше време се призна, че цигарите са основната причина за рак на белия дроб. Сега се знае, че наркотичните вещества са вредни и в най-малки количества. Дали ще доживея да видя по бутилките вино и пакетите със захар и бяло брашно, предупреждения, че увреждат здравето?

 

 

      За мнения и препоръки пишете на адрес: gprodanov@mail.ru или на georgi@prodanov.org   

Към съдържанието