Увод

 

Всички хора искат да бъдат здрави, щастливи, обичани, винаги млади и способни за творчество. Повечето желаят това да им бъде осигурено от някой друг. И такива се появяват. Дават напътствия, изписват чудодейни хапчета, пишат книги, съставят интернет страници, в които съветите са доста противоречиви, но има и нещо общо. Обикновено се казва: вярвай, моли се на нашия Бог, правѝ, каквото ние те съветваме, използвай нашите лекарства и ще се излекуваш. Нашите правила ще ти осигурят здраве и щастие. Не всеки си прави труда да обясни защо трябва да се прави това, а не друго, защо тези съвети са добрите, а другите – не чак толкова.

Не се сърдете на такива автори. Повечето от тях са се излекували, като са спазвали своите правила. Те доста са се лутали, докато ги открият, и сега се чувстват длъжни да ги споделят. Някои са създали цели школи, развили са дейност в световен мащаб, натрупали са значителни финансови средства. Това им дава самочувствие и те считат, че което е помогнало на тях и техните пациенти, може да повлияе благоприятно и на останалите. Истината е, че за всеки човек доброто и полезното е различно.

В тази книга няма да намерите обещания, че ако изпълнявате нашите съвети, ще сте здрави и щастливи. Не, тук ще ви кажем, че щом по света има толкова нещастни и болни, то ако живеете като тях, и вие ще сте такива. Защото първопричината за болестите и несполуките най-често се крие в леността, невежеството, лошите навици, а оздравяването и успехът зависят от желанието, проявената воля, вложения труд и усилия. Не може най-ценното – животът и здравето да са отговорност на други хора. Затова призивът на Световната здравна организация е: “Вашето здраве е във вашите ръце”.

Животът е безценен, защото ни се дава само веднъж. Възможността да живеем сега, в това време и пространство, с тези близки за нас хора, няма да се повтори никога. Колкото по-дълго сме на този свят, толкова повече истини ще осъзнаем. Може би някои ще разберат, че времето и пространството съществуват само в нашия материален свят, само за нас, хората. Ще проумеят, че нашето здраве, въобще нашата съдба, зависят и от собствените ни дела, думи и вярвания. Други ще продължат да изповядват своята религия или материалистичните си възгледи за света и ако такъв мироглед ги удовлетворява и отговаря на важните за тях въпроси, то ще е в тяхна полза.

Възползвайте се от съветите, които ще прочетете в тази книга! Всички те са изпробвани в практиката и са изпълними. Обяснено е не само кое как да се прави, но и защо трябва да е така. Здраве, щастие и дълголетие може да има за всеки, но то трябва да се извоюва, а не да се уповаваме на лекарствата.

 

В.Търново

Януари 2017 г.                                                                 Георги Проданов

 

(към съдържанието)

 

Tyxo.bg counter