Заключение

 

В своето произведение “Велика дидактика” Ян Амос Коменски (1592–1670) е написал: "Спането на меко легло, разкошното облекло, изобилната храна малко допринасят за доброто здраве, дори в повечето случаи му вредят. Ето защо оня, който се грижи повече за приятното, отколкото за полезното, е неразумен човек..." Ако беше живял по наше време, може би щеше да добави, че мощната кола, телевизорът с огромен екран, комфортните пътешествия по света, последният модел смартфон, климатикът, поддържащ желаната температура, също не допринасят за нашето благополучие. По-нататък великият славянски педагог продължава: “Ето защо старателно трябва да се внушава на младите целта на нашия живот – ние не се раждаме само за самите нас, но и за Бога и за ближния, т.е. за обществото на човешкия род...” (Коменски, 1992, 52 с. и 189–190 с.).

Това, доколко ще сме здрави и щастливи, зависи от нашето поведение. Не трябва да се иска много от живота, не да си угаждаме, а съществуването ни да е от полза за човешкия род.

 Изпълнението на такива добродетели, спазването на дадените в тази книга съвети, носещи здраве, не е лесно. Ще трябва да се отделят поне няколко часа от денонощието за занимания, посветени на тази цел. Добре е да се намери човек, постигнал добро здраве, да се наблюдава неговото поведение и да се живее по неговия начин. Ако няма положителен ефект, да се търси друг за пример на подражание. Всичко се постига с много труд и упоритост, с експерименти, но си заслужава, защото няма нищо по-ценно в живота от това, да си здрав и щастлив. Струва си усилията да се опита, а който успее, нека сподели това с другите. Авторът на книгата също е готов да помогне на всеки. Пишете му на georgi@prodanov.org или на gprodanov@mail.ru

 

Януари 2017 г.                                                                                Авторът 

 

(към съдържанието)