Деветашка пещера

Решихме с Йожко да посетим Деветашката пещера. Близо е до Търново и Павликени, а и транспортът е удобен. Желанието ни се засили особено, след като там се снимаха някои от по-мащабните сцени на холивудската продукция Непобедимите 2, в която участваха такива знаменитости като Брус Уйлис, Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун, Жан-Клод Ван Дам  и кой знае колко още. И ето една априлска съботна сутрин, с не много ранен влак, се отзовахме на гарата на село Дойренци малко преди 12.00 часа. Това е най-близката гара до пещерата.

Тръгнахме по асфалтовия път от Ловеч към Левски и после продължихме по отклонението за село Деветаки. Като следяхме табелите и за няма и час и нещо намерихме входа на пещерата.

Влизането се осъществява през огромен полуелипсовиден вход (30 х 35 метра).

На около 40 метра навътре от входа има просторна зала с площ 2400 кв.м., която е най-голямата пещерна зала на Балканския полуостров. Цялото това огромно пространство е осветено от седем отвора.

 

За пещерата може много да се разказва, но най-важното е казано тук.

Една от залите в пещерата носи името „Олтара“. В нея при разкопки са направени открития на някои от най-интересните останки от времето на неолита по българските земи.

Освен с археологическите находки пещерата е известна и с многообразието от обитатели. Природната забележителност е дом на хиляди прилепи. В интернет прочетох, че тук зимува колония от над 35 000 екземпляра.

На връщане минахме по новия мост, построен от кинаджиите, излязохме пак на пътя Левски, Ловеч и се върнахме на гарата.

За вкусните манджи, които Йожко беше нагласил и хапнахме, след като разгледахме пещерата, няма да разказвам, защото и без това съм набеден за кулинарен турист.

Вечерта тръгнахме с влака в 17.51, на гара Левски връзката е веднага, но на Горна Оряховица трябваше да чакам два часа и половина и затова използвах автобуса.

Прибрахме се изпълнени с удовлетворение, че сме посетили още едно красиво място на България.


Tyxo.bg counter e-mail: gprodanov@mail.ru