Камчия 2015 г. 24-29.08. и 16-21.09.

В края на август продължителният ремонт на домашното огнище свърши и решихме да ходим на море. Заключих добре боядисаната пътна врата и тръгнахме достатъчно рано за гара Търново, иначе щяхме да останем без места във влака за Варна. Всичко беше предварително продадено.

Този път се бях уредил с добра компания за море, на снимката се вижда, че е доста  младо гадже, като за мен, старчок на възраст над 60-те, даже е отлично.

Да минеш през гара Горна Оряховица и да не си купиш горнооряховска скара, то си е престъпление.

На гарата във Варна пристигаме точно на време.

Бързаме да посетим гаровата закусвалня, която се слави с най-вкусното шкембе в България, но и другите манджи също са добри.

След това с градски автобуси 22 или 41 се пътува до автогара Варна (телефон за информация 052 748 349). Слиза се на петата спирка от гарата. От 6 сектор в 15.50 тръгва автобус за устието на Камчия, минава през селата Горен и Долен Близнак и към 16.30 е вече в центъра на комплекса срещу хотел "Лонгоз". След доста обикаляне, успяваме да се настаним в едно мизерно бунгало в комплекс "Романтика", но само за два дни. Снимки от вътрешното обзавеждане не слагам, защото е много мизерно, но и цената му е много ниска - 15 лв. на вечер за цялото бунгало, а вътре имаше стая с три легла и в хола на дивана може да спи още един човек. На облегалките на дивана на земята, може да се настани и дете. Гадната миризма на мухъл няма как да се покаже на снимка.


.
 

През тези два дни ходехме на плаж и проучвахме всички други бунгала.

Ето плажът с поглед на север. Няма концесионери и затова сме си сложили чадъра където ни е каф.

 А тук снимката е с поглед на юг. Няма спасители и никой не почиства боклуците.

Стигнахме и до устието на Камчия.

На третата вечер се настанихме в "Захарчето". Базата е наречена така, защото на входа има сладкарница.

Друга забележителност е, че в двора на базата има дърво на Киви отрупано с плодове.

Тук настаняването не беше в бунгало, а в една тухлена вила с две помещения на първия етаж и с две - на втория. Ние бяхме на първия етаж, а цялата вила се запълни чак в събота срещу неделя. Въобще беше  много тихо и спокойно място.

Тук си струва да сложа снимки от вътрешното обзавеждане. В ляво е входната врата, а насреща - входът за банята. В долапа имаше няколко чинии, ножове, вилици и лъжици.

Ето и леглата. В  раклата в ъгъла освен двете пухени юрганчета имаше и няколко одеала като резерв за студено време. База Захарчето е единствената, която работи целогодишно, отоплението е с климатик. Управителят си живее тук и настанява по всяко време. Плащахме за двете легла по 32 лева на вечер, но в силния сезон е по-скъпо.

А тук се вижда как става приготвянето на храната на 400-ватовият котлон.

Пазарувахме в близкия магазин, който работеше денонощно и беше много добре зареден.

Вилата ни беше максимално отдалечена от морето и за да стигнем до нея минавахме през къмпинг Нептун.

В къмпинга имаше много удобно място за палатки и каравани с добре поддържана тоалетна.

Една от атракциите в комплекс Камчия е возенето с лодка.

От лодката се вижда лонгозът и различни къщи, ето тук най-голямата - на сина на ректорката на Варненския свободен университет.

Повечето бараки са доста мизерни, защото са на рибарите, които от тук излизат в морето да ловят риба.

Ами така изкарахме тук шест дни и сутринта на спирката потеглихме с автобуса за Варна и после с влака за Търново. Автобуси за Варна има на 9.30 и 16.50 по разписание, но може да тръгнат и по-рано. По нищо не личи, че е спирка, трябва да я знаеш предварително мястото.

 


 

Комплекс Устието на Камчия е много голям. Ако започнем от север, там се намира комплекс "Романтика". Има много хубави бунгала на брега на морето, на високо, но пак със страхотен изглед, и мизерни като нашето. Цените се понижават след 25.08. иначе даже и лошите бунгала са по 25 лв. на вечер. Предварителна резервация се прави на телефон: 0885 147434 и 0885 642678. В средата на комплекса има добро заведение за хранене с разнообразно обедно меню. Там има и безплатен интернет.

След това се минава покрай двата магазина, единият е денонощен и първата база е "Захарчето", следват Дани, Светла, Елмона (много голяма и добре поддържана база, телефон за резервации 088917200), след това, като се върви към вътрешността, на запад, се стига до къмпинг Нептун - телефон 0899310172, базата на БАН - телефон 0897 257 897 и най-отдалечена е база Александра - телефон 0888 306195. В последните три бази винаги има места, но през септември, кой ще ти дойде да отключва базата примерно за един-двама човека. В този участък се намират и бази на предприятия от град Плевен и Благоевград. Точно срещу "Захарчето" има кебапчийница.

За всички до тук изброени леглови бази се тръгва по асфалтов път, който се отклонява на ляво, след около километър от основното отклонение от пътя Варна - Бургас, на което има табела с надпис "Устието на Камчия". От отклонението до база "Александра", БАН и къмпинг "Нептун" са малко над два километра. Ако не се завие на ляво, а се продължи направо се попада в основния комплекс, който може да бъде разделен на три части.

Първата това е къмпинг "Рай". Точно преди навлизане в основния комплекс има табела, пътят се отклонява на ляво и през гора се слиза почти до морския бряг, където е рецепцията на къмпинга и заведението Лотос. Там също има интернет с парола 88888888 или 999999999. На самия бряг на морето е заведението "Олим". До него има една голяма дървена гъба, в която някога са продавали нещо. В къмпинг "Рай" има три вида бунгала. Вили "Финландия" са на два етажа, с кухненско оборудване, най-скъпи и най-добри, на цена по 80 лв. на вечер за вила, някой са с изглед към морето.

Другите са къщички Самоков, те са навътре в гората, имат по две спални и хол и са за по 65 лв. за бунгало. Специално в нашето 406 бунгало също имаше кухненско оборудване от две тенджери, чаши, чинии, вилици, лъжици, но без нож.

И остават едни доста по-мизерни бунгала за по двама човека, тези с телевизор са за по 25 лв. а без телевизор по 20 лв. на вечер. Като се продължи от къмпинга покрай морето в южна посока се минава покрай заведенията "Балатон" и "Робинзон" и след това има места за каравани и палатки. Къде се плаща за тях така и не разбрах.

Втората част, по на юг, е комплексът на кметството на град Москва - СОК (санаториално оздравителен комлекс) Камчия. В него има ДОЛ (детски оздравителен лагер) "Черноморский", ДОЛ "Радуга", вилно селище "Пирин", спортен комплекс, здравен център, учебен комплекс "Юрий Гагарин" и планетариум. Всички тези сгради са на изток от основния път влизащ в комплекса, а на запад се намира хотел Лонгоз. Цялата тази база се използва от руснаците, но има свободни места и за българи. Във вилно селище "Пирин" нощувката е по 57 лв. със закуска, 65 лв.със закуска и вечеря, а ако има и обяд става 72 лв. Изхранването става в ресторант Кристал на брега на морето. За руската база има спасители и шезлонги на плажа. Зад хотел "Лонгоз" има магазин, а на юг по посока устието на Камчия, след хотела е механата "При брат`чеда", която работи целогодишно.

Третата част от Устието на Камчия са базите "Нимфа" и "Сирена", които са много добре поддържани и по 15 лв. на легло на вечер. Намират се най на юг почти до реката, там има комари и се ходи на плаж на устието на реката почти километър. Около тях има няколко групи от бунгала на различни предприятия. Минава се покрай пристана на лодките и наоколо има доста заведения и магазини. Най-вкусна и евтина е цацата на бараката точно до пристана.

Толкова подробна информация не може да се събере само с едно ходене. През есента, към края на септември отидох с колегата Крачев и благодарение на неговото желание за ходене успях да обиколя всички леглови бази в комплекса.

Може би тук трябва да се отбележи, че на север от комплекс Романтика се намира добре обособен нудистки плаж, а от там за не повече от 15 минути се отива на залива Папазкулак (змийския залив), много тихо и уединено място. Ако се повърви още около час по доста каменлив бряг се вижда поделението и заливът "Родни балкани". А какво има на север от този залив може да се прочете в пътеписа ми за Паша дере и залив "Света Парина". http://prodanov.org/patepisi/pasha_2011.pdf