НА МИНЕРАЛНИ БАНИ

Вече остарях, не съм за ходене по високи планини и затова реших да отида на минерални бани. Дълго време търсих санаториум, в който да има минерална вода, която да полезна за язвата ми и храната да е подходяща за другите ми болежки и намерих. Това е Центърът за здраве в село Баня Новозагорско.

Пътуването до Нова Загора с БДЖ е удобно, приятно и евтино, особено за пенсионери като мен. Не знам защо, плащащите пътен данък, застраховка, винетка, скъп бензин с акциз и знам ли какво още автомобиладжии, все разказват, че влаковете закъснявали, били мръсни и с неудобно разписание. Да не говорим, че по време на пътуването може да си дремнеш или да си щракаш на компютъра, което докато шофираш е невъзможно.

Но да не се отклонявам от темата. От Новозагорската автогара има подходящи автобуси, а таксито взема 10 лв. до вратата на санаториума. Веднага след прекрачването на прага се разбира, че си на изключително различно място. Управителят Бисер Димитров те регистрира светкавично и няма и минута-две вече си с ключа за стаята в ръка, а хората от персонала само питат: С нещо да помогнем? Усмихнати, поздравяват, абе ще кажеш, че си им личен гост, толкова ти се радват.

http://novstart.com/index.php/bg/probg/paybg - На тази интернет страница може да прочетете за условията и цените на пребиваване, но мисля, че много по-ценно ще е да споделя личните си впечатления от престоя си тук.

Ще започна от това, което ме впечатли най-много. В санаториума може да изкараш десет дни без да си вадиш портфейла. Ядеш, пиеш, разхождат те в околностите, правиш процедури, докторът те консултира за каквото го попиташ по всяко време на деня и никой не ти иска нищо. А самото ядене е точно такова, за каквото съм си мечтал - постничко, безсолно, без олио и без захар разбира се, но вкусно. Иначе от храната и соковете си сипваш колкото си искаш, даже и по няколко пъти. Хлябът е от пълнозърнесто брашно и замесен с квас, изпечен на място. Минералната вода тече навсякъде, но като че ли е най-добре да се пие от автомата до столовата, който намалява количеството флуор, което в извиращата вода е малко над нормата.

Снимка на автомата за минерална вода

От скоро имат и уред за приготвяне на алкална вода, която ми се отразява много добре на повишената киселинност. Уригвам се все едно съм пил сода.

Снимка на уреда за алкална вода.

Ще започна от сградата. Капацитетът й е около 30 човека, но като се има предвид, че и персоналът спи тук, то реално могат да приемат до 20 човека. Всички стаи са с южно изложение и с тераска, която е дълга точно колкото да ми се събере спалният чувал. Изгледът е към борова гора и паркинга пред сградата. Стаите са просторни, с две легла с нощно шкафче, масичка за писане и по стените има разни красоти. Във входното антре има два гардероба, които са напълно достатъчни да ми съберат дрехите и куфара. В най-горното шкафче намерих допълнително вълнено одеало, което си постилам върху шалтето, така че на терасата си спя абсолютно комфортно, там си играя рано сутрин и асаните. Коридорите и входното антре блестят от чистота. Чистачката забърсва непрекъснато, както се вижда и на снимката.

Дневното разписание е доста натоварено. Може да го видите на снимката.

Влакът пристига точно на време. На снимката се вижда, че влакът е празен, въпреки че е неделя следобед.

 

На гара Тулово ни трансбордират. Който не знае какво значи тази дума, това ще рече, че до Стара Загора ще се возим на две маршрутки, в които сме нагъсто като копърки, но пък пътуването е няма и 30 минути.

 

 

На гара Стара Загора престоят ми е почти час. Бързо се ориентирам в кулинарната обстановка. На будката в гарата има банички със сирене и кифли с мармалад, все неща дето не трябва да ям. В заведението на перона предлагат скара  и сандвичи. На въпроса ми за чорбица ме пращат на автогарата. Та който се интересува от старозагорска чорба да ходи на автогарата. На мен багажът ми е много, а времето малко и разцъквам по компютъра, че имам още неизхабен ток за два часа работа.

 

Бързият влак с направление за Ямбол, Карнобат и Варна се движи по разписание и след 20 минути возене слизам на гара Нова Загора. За цена от 4. 55 лв. БДЖ-то ме докарва благополучно от Търново до тук. Нататък вече е по-трудно, защото трябва да се гонят автобуси, да се ходи до автогарата, но още на гарата един таксиметров шофьор ни натоварва с един дядо и за пет лева съм в санаториума. Бисер е на рецепцията и за секунди ме регистрира.

 

Насочвам се към стаята да видя съквартиранта ми. Бай Пешо е от Търново, завършил е Българска филология , набор 1953-ти, синът му  живее във Виена, абе имаме много близка съдба. Единственото по което се различаваме, че той лекува ?????? черния дроб, че и мозъка и За да се посетят последната група селца, то трябва да се слезе на следващата спирка след Царева ливада в селцето Стайновци.

 

 

 

часа и половина от тръгването ми от Царева ливада съм вече на гара Трявна с купен билет за Велико Търново.

 

За да се добие по-точна представа за селцата източно от жп линията прилагам карта.

 

 

Месец юни 2018 г.  Кортенски минерални бани

 

Tyxo.bg counter e-mail: gprodanov@mail.ru