СЕЛЦАТА ОКОЛО ЦАРЕВА ЛИВАДА

Гара Царева ливада е удобен изходен пункт за полудневни походи до околните махали. До там има редовни и удобни влакове. Хранителният магазин е с работно време от 8.00 до 20.00 часа, от понеделник до неделя. Може да се опитат вкусни, дълги кебапчета в гаровия бюфет - вижда се в ляво на снимката.

Отпред има столчета и масички, а хората, които се въртят наоколо, са гаранция, че кебапчетата наистина си заслужават, а бирата е студена.

Села западно от жп линията:

Първо посетих селцата Долни и Горни Въпища. Тръгва се по шосето за Габрово веднага след жп прелеза. След километър на дясно се отклонява пътят за село Долни Въпища. Няма указателна табела, но на самия асфалт с бели букви, почти нечетящи се, е написано името на селото. Върви се още около километър и се достига до първите къщи. В северна посока, през нивите може да се стигне лесно до село Стойчовци, където има новоизградена спирка на жп линията Габрово - Царева ливада.

 Малко преди да се навлезе в село Долни Върпища, от ляво на пътя, във височина, се вижда село Горни Върпища. До там може да се стигне, като се тръгне през нивите или по маркираната пътека от Дряновски манастир за Боженци. От Горни Върпища връщането е по асфалтов път, който слиза пак на изходния път Царева ливада - Габрово. От разклона за Горни Въприща до Царева ливада са около два километра. Маршрутът през двете села е идеален за полудневен поход. Минава се покрай интересен параклис.

За село Бучуковци се тръгва от същия ЖП прелез, но с посока град Трявна. Върви се през село Царева ливада, минава се покрай портал на военно поделение или на завод с охрана и след километър в дясно се отделя пътят за Бучуковци. Разстоянието от гарата до селото е три километра, но понеже има пешеходна пътека, която  подсича един голям завой, то за около час се стига спокойно от гарата до селото. В началото му пътят се разклонява. Което и отклонение да хване, лявото или дясното, обикаля се цялото село и пак се излиза на същото място. Вижда се и на спътниковата снимка. Много приятен маршрут също за полудневен лек преход.

Ако се подмине разклонението за село Бочуковци, то след 600 метра пак в дясно има друго отклонение за село Куманите. От разклонението до селото са три километра, по виещ се серпентинно асфалт, но за съжаление възможност за подсичане на завоите няма. Самото село е съставено от няколко махали на известно разстояние една от друга. За отиване, връщане и за разглеждане на цялото село от гара Царева ливада са необходими поне четири часа сериозно ходене. В началото на селото има добра карта с означени всички махали. Ето една къща в село Куманите, която ми направи впечатление.

За да се посетят последната група селца, то трябва да се слезе на следващата спирка след Царева ливада в селцето Стайновци.

Северно от спирката има стара чешма със студена вода.

От това село се излиза пак на пътя Царева ливада - Трявна и се тръгва по посока Царева ливада. След километър ходене в дясно под пътя се вижда село Тодореците, а след още половин километър има отклонение за село Войниците. След посещението на тези села е по-близо да се върне в град Трявна или пак на спирка Стайновци, където спират само пътническите влакове.

За по-добра ориентация прилагам карта:

За всички селца е характерно, че са абсолютно пусти. Има много изоставени и срутени къщи. Въобще картинката е малко тъжна. Слагам една трагична снимка:

Много малко къщи са обитаеми. Като минавам се разлайват се кучета, което показва, че има хора, но в нито едно от селата не срещнах човек.   Надморската височина на селцата е над 400 м .в. като най-високи са Горни Въприща - 530 м н.в. и Куманите - 550 м н.в. Шосетата са тесни асфалтови, но на места доста разбити.

Села източно от жп линията:

И за тези селца се тръгва от жп прелеза, но в източна посока по пътя за Дряново. Към края на селото има отклонение в ляво за махалите Доча и Нейчевци. Малко след като се излезе от Царева ливада е отклонението в дясно, където на пътни указателни табелки е написано, че до село Радовци разстоянието е 6 километра.

Като се има предвид, че до тук вече е изминато доста повече от километър, то пътят от Царева ливада до Радовци е почти 8 км. На 10 минути след разклонението се намират няколкото къщи на село Искра. След това се върви повече от час и половина и без никаква табела се вижда първата къща на село Шушня, която е изключително добре реставрирана.

 След точно два часа ходене от центъра на Царева ливада се излиза на разклон. В дясно е пътят за Радовци и има табела с надпис Трявна, а в ляво няма означения. Това е пътят за Дряново. Минава се през село Големи Българени и няколко околни махалички. Ако се тръгне в дясно след няколко минути се вижда табелата на Радовци.

В центъра на селото има магазин, който понякога работи. В дясно се намира отклонение за махалите Дурча и Горни Драгойча. Пътят до тях е около час. Ако трябва да се излезе на ЖП-линията, разстоянието до която е около 200 метра, то трябва да се прегази реката през нещо като брод. По линията се тръгва в дясно, преминава се през два тунела - къси и затова осветени, и може да се излезе на пътя Трявна - Царева ливада, който минава западно от линията. За час се достига до гара Царева ливада. Там бюфетчийката Ценка вече е опекла кебапчетата, а в селския магазин има сладолед :)

Ако през село Радово се продължи направо, то се минава покрай лудницата, голяма лична сграда, която се вижда още от село Шушня. Пътят се изкачва и вече видимостта към връх Бузлуджа и ветрогенераторите е добра. Виждат се и върховете Триглав и Ботев.

След 20 минути (около километър) се достига село Томчевци, а след още толкова и отклонението в ляво за махалата Големи Станчовци, където има автоспирка. След това се влиза в махалата Малки Станчовци. Тя е  с надморска височина 670 метра - най-високата точка от маршрута. И там има доста стари и съборени къщи, но слагам снимката на една много добре реставрирана.

Е, има и къщи дето си чакат новия собственик.

От тук пътят започва да слиза надолу. Минава се отклонението за село Бърдени и за комплекса Валди хил. Все още се виждат връховете Ботев, Триглав, Шипка, Бузлуджа, даже с бинокъл се забелязва и къщичката на връх Чумерна. 

Наближава се село Черновръх и се вижда град Трявна. И тук има нови къщи даже с басейн.

И стари, плачещи за реставрация.

След около два часа и половина ходене от Радовци се вижда и табелата на град Трявна.

След пет часа и половина от тръгването ми от Царева ливада съм вече на гара Трявна с купен билет за Велико Търново.

За да се добие по-точна представа за селцата източно от жп линията прилагам карта.

 

2013 - 2014 - 2016 г.

 

Tyxo.bg counter e-mail: prodanov@ir.bg
https://prodanov.org/