/Последна редакция на 17.01.2023 г./

 

ПОСЛЕСЛОВ ИЛИ ПРАВИЛА НА ПЕНСИОНЕРА

Вече никой не чете пространни писания, затова реших да обобщя всичко в едни кратки правила на пенсионера. Написах ги, защото още като млад наблюдавах как глупаво се държат възрастните, слушах безкрайните им нравоучения и се заричах, че като остарея, никога няма да постъпвам така. Вече съм на достойна възраст и с ужас се хващам, че правя точно това, което на времето ме е вбесявало. Дано систематизирането на тези правила да ми помогнат да избегна глупави постъпки и нелепи ситуации, а ще са полезни и за младите около мен.

 

Ето правилата:

1. Напусни достойно работното си място още докато си с трезв ум. Не чакай да настъпи моментът, в който си мислиш, че си безценен и без теб работата ще спре, а колегите ти да чакат с нетърпение пенсионирането ти.

2. Не поучавай никога, никого. Дори ако си сигурен, че си прав. Спомни си как това те е дразнело по твое време. И изпълняваше ли съветите на по-възрастните…не. Затова е по-добре да хвалиш младите, ще ти е от полза.

3. Живей за хората, а не за тяхното мнение, но не помагай, ако не те молят за това. Не се опитвай да предпазиш близките и приятелите си от опасностите на света. Никога не им казвай какво мислиш за тях, истината обижда най-много.

4. Не се оплаквай от влошеното си здраве,  нощното безсъние, недостатъчната пенсия, повишаващите се цени, шумните съседи, продажното правителство, корумпираните политици и т.н.

5. Не говори против съвременната музика, театрални постановки и литература. Не коментирай облеклото и прическите на младите. Преди 60 години баба ти негодуваше срещу дългите коси и рок групата Битълс, а сега тяхната музика се счита за класика.

6. Не си ти центъра на света. Децата ти си имат и други по-важни задачи. Не ги занимавай със себе си и не чакай нищо от тях. Няма непризнателни деца – има глупави родители, чакащи благодарност от децата си.

7. Ако имаш внуци не се меси във възпитанието им. И не настоявай да те наричат по име, а не "баба" или „дядо“.

8. Не събирай стари неща, а изхвърляй всичко ненужно. Не бъди скъперник, а раздавай малкото което имаш. Нищо няма да занесеш на оня свят.

9. Поддържай чистота в стаята си, а вещите си подреждай така, че всяко нещо да има определено място.

10. Къпи се ежедневно и се опитвай да разбереш какви миризми се носят от теб и в стаята ти.

11. Спортувай активно и редовно. Ходи изправен и не се прегърбвай. Пътешествай, доколкото ти е възможно.

12. Яж малко, дъвчи достатъчно и не надебелявай, особено в талията. Стой гладен поне един ден в седмицата, а защо не и три дни в месеца около пълнолуние. Запомни, сладкото не е храна!

13. На посещение при лекари ходѝ само в краен случай. Те по-често вредят, особено с лекарствата, които изписват.

14. Говори по-малко, защото обикновено разказваш едни и същи истории, които всички около теб знаят, а само ти си мислиш, че казваш нещо ново. Това, което си написал, го чети много пъти, за да няма грешки. Преди да го публикуваш прецени дали ще е полезно за другите.

15. Позволи на партньора/ката си да е себе си. Вече е късно за промени. Пази го/я и го/я уважавай.  Не забравяй, че някога е бил/а млад/а, весел/а и слаб/а.

16. Интересувай се от новите неща. Не пропускай четива и видеоматериали попаднали ти "случайно".

17. Опитвай се да се оправяш с новите технологии. Научи поне най-необходимото, за да поддържаш връзка с младите.

18. Игнорирай ситуации, хора и тяхното поведение, ако това ще ти донесе усложнения или ти губи времето с неползотворни разговори.

19. Не се обвинявай за нищо. Както и да е протекъл животът ти или този на децата ти, направил си толкова, колкото си могъл.

20. Ако не може да имаш това, което искаш, то бъди доволен от това което имаш. Съхранявай достойнството си при всякакви ситуации! До края!

 

Всеки иска да живее дълго и да има достойни старини, но това не се отдава на всички. Ако въпреки натрупаните години и житейски опит, не сте успели да разберете какво да правите, то  наблюдавайте внимателно хората от своето обкръжение, които вече са го постигнали. Не е необходимо да изпитате целия горчив опит върху себе си, за да научите нещо полезно. Искате ли да сте здрави, обърнете внимание на хората, които са жизнени, не се оплакват от болести и правете като тях.

Добре е да се подражава на успелите, но същевременно трябва да се мисли върху видяното и прочетеното, за да не се допуснат грешки. Не винаги спазващите стриктно здравните правила живеят толкова дълго и в добро здраве. Определяща е наследствеността. Затова има и твърде много възрастни, които преяждат, не спортуват, употребяват алкохол, даже някои пушат цигари и все пак живеят продължително. Но това става, не заради горните пороци, а въпреки тях. Ако такива хора спазват правилата, то биха живели още по-дълго.

Навсякъде се пише, а и животът го показва, че работещите до по-късна възраст, правещите редовно секс, имащите добри социални контакти,  учещите чужди езици, занимаващите се с умствени дейности и нови неща, запазват своите интелектуални възможности и живеят по-дълго. Но това също може да ни заблуди. Връзката не означава причинност. Генетичните дадености допринасят за дълголетието и дават възможност за извършването на гореизброените дейности, а ефектът от самото им практикуване не е чак с такова голямо значение.

Съветът ми е да напуснете работа, колкото се може по-рано и да се заемете със здравословния начин на живот. На стари години трудно ще ви се отдаде да започнете да бягате или да гладувате – все неща, които реално отдалечават старостта, а се учат в младостта. Ходенето на работа, сексът с помощта на виагра, ученето на чужд език, решаването на кръстословици, усвояването на новите технологии може и да помогнат, но трябва да са след спорта, закаляването и здравословното хранене.

Колкото по млад се пенсионира човек, толкова приспособяването му към новия начин на живот е по-успешно. За съжаление на държавните институции им е все по трудно да изплащат пенсиите на непрекъснато увеличаващият се брой възрастни хора Това е причината да се въвеждат допълнителни стимули за тези, които се пенсионират по-късно. Затова ако се работи по-дълго, пенсията е по-висока, но се получава много по-кратко време и като цяло държавата изразходва по-малко средства за късно пенсиониралите се.

 

За мнения и препоръки пишете на адрес: gprodanov@mail.ru или на georgi@prodanov.org   

Към съдържанието