/Последна редакция на 20.07.2023 г./

 

ПОСЛЕСЛОВ ИЛИ ПРАВИЛА НА ПЕНСИОНЕРА

Колкото и да се стремях да съм кратък, то книгата стана обширна, а вече никой не чете пространни писания, затова реших да обобщя всичко в едни кратки правила на пенсионера. Написах ги, защото още като млад наблюдавах как глупаво се държат възрастните, слушах безкрайните им нравоучения и се заричах, че като остарея, никога няма да постъпвам така. Вече съм на достойна възраст и с ужас се хващам, че правя точно това, което на времето ме е вбесявало.

 

Ето правилата:

1. Напусни достойно работното си място още докато си с трезв ум. Не чакай да настъпи моментът, в който си мислиш, че си безценен и без теб работата ще спре, а колегите ти да чакат с нетърпение пенсионирането ти.

2. Не поучавай никога, никого. Дори ако си сигурен, че си прав. Спомни си как това те е дразнело по твое време. И изпълняваше ли съветите на по-възрастните…не. Затова е по-добре да хвалиш младите, ще ти е от полза.

3. Живей за хората, а не за тяхното мнение, но не помагай, ако не те молят за това. Не се опитвай да предпазиш близките и приятелите си от опасностите на света. Никога не им казвай какво мислиш за тях, истината обижда най-много.

4. Не се оплаквай от влошеното си здраве,  нощното безсъние, недостатъчната пенсия, повишаващите се цени, шумните съседи, продажното правителство, корумпираните политици и т.н.

5. Не говори против съвременната музика, театрални постановки и литература. Не коментирай облеклото и прическите на младите. Преди 60 години баба ти негодуваше срещу дългите коси и рок групата Битълс, а сега тяхната музика се счита за класика.

6. До тази възраст би трябвало да си финансово независим. Не искай нищо от децата си и не ги занимавай с проблемите си. Няма непризнателни деца – има глупави родители, чакащи благодарност от децата си.

7. Ако имаш внуци не се меси във възпитанието им. И не настоявай да те наричат по име, а не "баба" или „дядо“.

8. Не събирай стари неща, а изхвърляй всичко ненужно. Не бъди скъперник, а раздавай излишното. Нищо няма да занесеш на оня свят.

9. Поддържай чистота в стаята си, а вещите си подреждай така, че всяко нещо да има определено място.

10. Къпи се ежедневно и се опитвай да разбереш какви миризми се носят от теб и в стаята ти.

11. Спортувай активно и редовно. Ходи изправен и не се прегърбвай. Пътешествай, доколкото ти е възможно.

12. Яж малко, дъвчи продължително и не надебелявай, особено в талията. Стой гладен поне един ден в седмицата, три дни всеки месец около пълнолуние, а защо не и седем дни през лятото. Запомни, сладкото не е храна!

13. На посещение при лекари ходѝ само в краен случай. Те по-често вредят, особено с лекарствата, които изписват.

14. Говори по-малко, защото обикновено разказваш едни и същи истории, които всички около теб знаят, а само ти си мислиш, че казваш нещо ново. Това, което си написал, го чети много пъти, за да няма грешки. Преди да го публикуваш прецени дали ще е полезно за другите.

15. Позволи на партньора/ката си да е себе си. Вече е късно за промени. Пази го/я и го/я уважавай.  Не забравяй, че някога е бил/а млад/а, весел/а и слаб/а.

16. Интересувай се от новите неща. Не пропускай четива и видеоматериали попаднали ти "случайно".

17. Опитвай се да се оправяш с новите технологии. Научи поне най-необходимото, за да поддържаш връзка с младите.

18. Игнорирай ситуации, хора и тяхното поведение, ако това ще ти донесе усложнения или ти губи времето с неползотворни разговори. Избягвай себеподобните, а търси контакти с по-младите.

19. Ако не може да притежаваш това, което искаш, то бъди доволен и благодарен за това, което имаш.

20. Не се обвинявай за нищо. Както и да е протекъл животът ти или този на децата ти, направил си толкова, колкото си могъл. Съхранявай достойнството си при всякакви ситуации! До края!

     За мнения и препоръки пишете на адрес: gprodanov@mail.ru или на georgi@prodanov.org   

Към съдържанието