ХИПЕРТОНИЯ

Последна редакция на 28.08.2021 г.

        

       Артериалната хипертония (повишеното кръвно налягане) е една от водещите причини за смъртността по света. Най-често се наблюдава есенциална (самостоятелна) хипертонична болест. Причините за нея са затлъстяване, прекомерна употреба на сол, повишена консумация на алкохол, тютютопушене, високи нива на стрес, намалена физическа активност. Нарушава се сложният механизъм на регулация, поддържащ тонуса на кръвоносните съдове, те се свиват и кръвното налягане се повишава.

       В началото заболяването протича безсимптомно, а след това пациентите се оплакват от главоболие, замайване, световъртеж, шум в ушите. Артериалното налягане се покачва над 140/90 mm Hg (милиметра живачен стълб) в началото инцидентно, а с напредване на заболяването може да остане постоянно повишено.

 

       Страданието прогресира в резултат на съпътстващите го затлъстяване, отлагане на атеросклеротични плаки по вътрешната страна на кръвоносните съдове (атеросклероза), тютюнопушене, диабет. Стените на кръвоносните съдове се удебеляват, губят еластичността си и по-лесно могат да се разкъсат или в тях да се образува кръвен съсирек, който напълно да ги запуши. Настъпват усложнения като миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, бъбречна недостатъчност, запушване на кръвоносни съдове на крайниците с последваща гангрена. В резултат на тези заболявания умират над ⅔ от хората в България.

      Лечението на хипертонията има за цел кръвното налягане да се поддържа под 140/90 mm Hg, а за пациентите със захарен диабет или бъбречно заболяване дори още по-ниско – под 130/80 mm Hg. Идеалното е измерените стойности сутрин преди ставане от леглото да са под 120/80 mm Hg. Отчитането трябва да се повтори три пъти, като първото – обикновено е с по-високи стойности, поради притесненията от очаквания резултат. Положението на тялото да е едно и също, маншетът да е на нивото на сърцето на лявата ръка

      За медикаментозното лечение с фармацевтични препарати е необходима консултация с лекар кардиолог, който първо трябва да препоръча промяна в начина на живот, като се повиши двигателната активност, намали се количеството приемана храна, избягва се стресът и най-важното – ограничаване на употребата на готварска сол. След това се предписват подходящите лекарства, което не е лесно. Трябва да се имат предвид цялостното състояние на организма, наличието на съпътстващи страдания, миналият (благоприятен или неблагоприятен) опит на болния с определен клас медикаменти, възможността за взаимодействие с други препарати, необходими за лечение на съпътстващи заболявания. Предпочитат се комбинирани препарати с две-три лечебни вещества, които да са в по-ниски дози, за да не се появяват страничните им действия при по-високи концентрации при единичното им използване. Цената също има значение. Скъпото лекарство е непосилно за пациента, а евтиното е неизгодно за лекуващите лекар и фармацевт. Съображенията за цената не трябва да стоят над ефективността и поносимостта към медикамента.

       Официалната медицина счита, че след като веднъж е започнала, хипертоничната болест не може да бъде излекувана, а само контролирана. Ако приемът на лекарството спре, кръвното налягане се покачва отново и рискът от усложнения нараства. Затова на болния се казва, че лечението е до края на живота му.

       Лекарите знаят, че повишеното кръвно налягане много бързо може да се понижи до нормалните стойности, ако страдащият спре консумацията на готварска сол, премине на вегетариански, ако трябва и на вегански режим на хранене и намали теглото си до стойности, които е имал, когато е бил на 19 години. Опитът им е показал, че това за възрастните пациенти е трудно изпълнимо и затова дават съвет лекарствата да се използват пожизнено.

      Ако някой все пак реши да опита спирането на медикаментозното лечение, то това трябва да става изключително постепенно, като дозата се намалява на половина, след седмица още на половина и така до пълното спиране на лекарствата. Този процес може да се подпомогне, като се използват подходящи билкови комбинации, дъвчат се листата на суров здравец, консумира се чесън или се използват чеснови капсули, употребява се до една чаена лъжичка канела на денонощие, подслажда се със стевия, включва се в менюто чиа и др. Умерените до интензивни (до изпотяване) натоварвания, освен че намаляват натрия в организма, са и отлично антистресово средство, една от честите причини за хипертонията. Най-благоприятен период за спиране на медикаментозното лечение, или поне намаляване на дозите, това е лятото, когато, в резултат на високите температури, кръвоносните съдове се разширяват, губи се натрий и вода при изпотяването и кръвното  налягане спада.  

       Много добър хипотензивен (намаляващ кръвното налягане) ефект има при гладолечение и плодолечение. Положителен резултат се получава в рамките на няколко дни до седмица. След постепенното и окончателно спиране на лекарствата, кръвното налягане трябва да се следи ежедневно и ако стойностите при сутрешното измерване започнат да надвишават тези, препоръчани от личния лекар, а това се случва често при преминаване към традиционно хранене и употреба на готварска сол, то отново се започва приемът на предписаното лекарство. След стабилизиране на кръвното налягане в нужните граници, се прави повторен опит за спиране на медикаментозното лечение. Ако има желание за трайно отказване от лекарствата, то храненето трябва да е ограничено, теглото да е в нормата, да си остане веганско и почти без готварска сол. Кафе и алкохолни напитки са нежелателни.

 

За здравословното хранене може да прочетете повече тук: https://prodanov.org/dostoyni/hrana.htm

За ползите от спортуването е написано тук:

https://prodanov.org/dostoyni/sportuvane.htm

 

Към съдържанието