Последна редакция на 9.02.2022 г.

Лекарите лекуват болестите,

със здраве трябва да се сдобиете сами.

Николай Амосов

 

ЛЕКУВАНЕ

Да, здравето е задача на всеки човек. Не случайно девизът на СЗО е "Вашето здраве е във вашите ръце". Но когато се разболеем се нуждаем от лекарска помощ. Има различни начини за лечение и изборът не е лесен.

В нашето общество обикновено се търси помощта на конвенционалната медицина, наричана още официална или научна. На основата на материалистичната представа за света и хората тя изучава заболяванията и тяхното лечение. На човека не се гледа като на единно цяло, а на състоящ се от отделни части. Лекуват се пo-скоро симптомите на дадената болест, а не се търси възможността да се отстранят причините, от които е породена. Болните от високоразвитите индустриални общества вярват на научната медицина, защото тя успява да отстрани телесния им дискомфорт без особено тяхно усилие, като използва бързодействащи лекарства. Страдащите са доволни, че болката се преодолява бързо. Малко са тези, които се интересуват кое е породило заболяването, а още по-малко са хората, готови да изоставят навиците, които са причинили здравословния им проблем.

 
Алтернативната медицина включва всяка лечебна практика, която не попада в областта на конвенционалната медицина. Това са методи и средства, за които не е проверено, че са ефективни и понякога са в противовес с доказателствата на науката. Включват се терапии с историческа, културна или религиозна, а не с научна основа.

Двете направления в медицината имат предимства и недостатъци. Официалната медицина лекува всички болни, но резултатите невинаги са положителни. Алтернативната медицина може да излекува всяка болест, но не при всекиго има ефект. Успяват тези, които имат вяра в успеха. Метод или уред за измерване на вярата няма, затова научните доказателства за ефективността на такова лечение не са достатъчни, даже липсват. Повечето лечители са без медицинско образование и понякога биват преследвани от закона, защото болните, които се осланят на тях, изпускат благоприятния момент за провеждане на ефективно лечение от конвенционалната медицина и изходът може да е фатален.

    Рязка граница между двете направления няма. Официалната медицина използва научно доказани знания, но според нея вярата в изцелението също оказва влияние за изхода от болестта. Даже хирурзите, които са най-далеч от алтернативната медицина, са забелязали, че раните на вярващите в оздравяването зарастват по-бързо.

Затова сега се говори за комплементарна (интегративна) медицина. Това са тези методи от алтернативната медицина, които добре се съчетават с конвенционалната медицина.

В съвременното комерсиализирано общество представителите и на двете направления в медицината се ръководят от желанието си за печалба. Ако диагностичните и лечебни процедури, които е необходимо да се направят за излекуването на болния, съвпадат с финансовия интерес на лекуващия, той ще ги извърши и пациентът ще оздравее. За съжаление, се предприемат ненужни или излишно скъпи начини за диагностика и лечение и у обикновения човек винаги остава съмнението, че и с по-евтини средства би се постигнал положителен ефект.


Поради гореказаното много хора говорят за световна конспирация срещу здравето. Според нея лекарите, в съюз с фармацевтите, крият природните средства и принуждават хората да се лекуват със скъпи препарати, за да извличат огромни печалби. Такъв заговор няма. Лекарите и фармацевтите не са злодеи, но целта на всяка фармацевтична фирма, а и на всяка друга, е печалбата. Инвестират се големи суми в разработването на високоефективни и максимално безвредни лекарства, които бързо да премахват болката и дискомфорта, без да се налага болният да променя навиците и начина си на живот. Провежда се клинично изпитване, което е направено така, че да докаже  високата ефективност и безвредност на препарата. След това специално назначени дистрибутори рекламират лекарствата сред медиците и ги стимулират финансово, за да ги използват в работата си. Такъв вид дейност може би е законна, но доколко е морална?

Затова и изборът на добро лекарство също не е лесен. Конвенционалната медицина използва препарати, произведени от фармацевтичната индустрия, които водят до бързо подобрение, донякъде са безвредни, за да може пациентът да ги използва продължително време. Прекъсването на лечението е нежелано, а понякога опасно или невъзможно. Окончателно излекуване не може да се постигне, а и не е необходимо, защото здравият не плаща.

Според алтернативната медицина препаратите от химически произход обикновено се поставят на най-ниското стъпало, защото са чужди на организма. Далеч по-ефективни се считат природните оздравителни средства. Те не се продават в аптеките, защото са безплатни и достъпни за всички. Опирайки се на природата и на собствения си организъм, мнозина са успели да се излекуват от най-тежки страдания и да заживеят без болести. Но не са малко и тези, които не са имали достатъчно воля и вяра и при тях не е постигнат ефект.

Не може да се разгледат всички методи на лечение на алтернативната медицина, но ще бъдат представени някои, които изглеждат парадоксални и техните привърженици невинаги дават компетентни обяснения на какво се дължи ползотворният им ефект.

Например гладолечението е унаследено от нашите прадеди – животните. Когато те се разболеят или се наранят, обикновено се скриват някъде, нямат възможност да си търсят храна, защитните им сили би трябвало да намалеят и те да загинат. Но при някои, в резултат на глада, защитните сили парадоксално се увеличават. Само такива животни са оцелявали и ние сме техни потомци. Затова и гладуването води до увеличаване на имунитета. Това обяснява защо е възможно с глад да се лекуват инфекциозни болести (Ковачева, 1998). Има сериозни научни данни, че лишаването от храна лекува атеросклероза, хипертония, диабет тип 2, затлъстяване и много други. За съжаление, след започване на храненето теглото бързо се възстановява, а с това и болестите се връщат. Няма съмнение, че гладуването като лечебен метод има смисъл, но след това трябва да се практикува хранителен режим, който да поддържа тегло според нормите.

Още по-учудващо е лечебното въздействие на урината. Нали тя е отпаден продукт на обмяната на веществата, какво полезно може да даде на организма? При нея лечебният ефект е многостранен.
Първо при употребата ѝ организмът си набавя минерални соли, витамини и вода. Отпадните продукти от кръвта – урея и амоняк, които се отделят чрез урината, попадат в храносмилателната система, там те се разграждат до по-прости и безвредни вещества и се използват от организма.
Второто полезно на уринотерапията е, че тя е добър диагностичен метод за здравословно хранене. Когато се приемат нездравословни храни, употребява се алкохол, то урината е горчива и неприятна, задейства се рефлексът на повръщането. Такава урина се пие трудно. Следователно, ако някой може да ползва урината си за лекарство, то е само, ако се храни здравословно.
Има и още един ползотворен ефект в уринотерапията. Ако човек може да повярва, че ще му помогне урина, то той е готов да повярва, че ще се излекува, а за въздействието на вярата върху лечението вече се спомена.

Пиенето на обикновена вода от водопровода също има някакъв лечебен ефект, но не се препоръчва и рекламира, защото никой не извлича печалба от това. Затова не се инвестира в изследвания за лечебните свойства на водата. Този метод поне със сигурност е безопасен, въпреки че много малко автори твърдят, че е резултатен (Батманджелидж, 2007). За ефективността му няма публикувани никакви научни доказателства.

Изключително интересни са диагностичните и лечебни методи, които се основават на идеята за наличието на биологично активни точки, разположени по ириса, ушната мида, лигавицата на носа, езика, ходилата, дланите, по цялото човешко тяло. Въздействието върху тези точки се извършва чрез натиск, с игли, затопляне или по друг начин. Такива манипулации се прилагат и в медицински заведения, но това не значи, че съвременната наука може да даде логично обяснение. На материално ниво такива връзки не са открити, но лечебната практика показва, че между увредения орган и съответната точка се осъществява взаимодействие и се забелязва лечебен ефект.

Най-трудно доказуемо си остава лечението само с вяра в излекуването. То е в основата на много системи за здравословен начин на живот, но в чист вид се наблюдава при почитателите на Бруно Грьонинг. Те стоят седнали няколко минути по два пъти на ден с отворени длани, приемат “лечебния ток” и това е достатъчно за излекуването от всички болести. Примерът е подходящ, защото привържениците на Бруно Грьонинг са се постарали да докажат, с наблюдения от дипломирани медици, излекуването на много болни. Такива методи на лечение само с вяра са много трудно изпълними. Не може лесно да се повярва, че ще настъпи излекуване, без да се прави нищо, без да има ограничения в храненето и в начина на живот.

Тук е мястото да споменем някои методи за лечение и въобще за въздействия върху живота на човека, които пак се основават на вярата, но все пак имат някакъв материален субстрат. Такива на първо място са молитвите, отправени към божествата, припяването на мантри, правенето на мудри (позиции заемани с пръстите на ръцете), носенето на различни талисмани и суеверията (от всуеверие – "вярване във всичко"). Те, като конкретни действия и предмети, нямат пряко отношение към здравето, но вярата в тях ги прави лечебни и въздействащи. Затова на повечето хора числото 13 носи нещастие, но има и такива, за които то е щастливо число.

Много интересен експеримент в голям мащаб се извършва от българите в страната и в чужбина през месец март, когато всички си закичват мартеница с пожелание за здраве и щастие. Червеният конец не подобрява здравето и статистиката показва, че заболяемостта през този месец е висока, а българите, според няколко проучвания, са едни от най-болните и нещастни хора на планетата. Това не значи, че червеният конец, вързан на малкото дете, няма да му помогне да е по-здраво. Ако майката вярва в такива въздействия и особено ако се грижи добре за него, то наистина ще е много по-здраво. А ако мудрата за отслабване се прави вместо закуска, обяд и вечеря, то редукцията на теглото е гарантирана.

Все пак не може да се отрече, че молитвите, мантрите и мудрите помагат на практикуващия ги да се вглъби в желанието си за постигане на конкретната цел. Така се създават няколко възбудни огнища в мозъка – там, където се мисли за даденото желание, и в центровете, командващи произнасянето на мантрата, или тези, управляващи мускулатурата за изпълнението на мудрата, което засилва въздействието на мисълта. Как те ще въздействат, зависи от съзнанието на човека, който ги повтаря.

Трудно се дава съвет какъв начин на лечение да избере болният. Кое при него ще се окаже най-ефективно зависи от възгледите му за живота. Ако е материалист и не вярва в съществуването на Свръхестественото, то е добре да прилага методите на научната медицина, ако е религиозен и вярва във Висша сила, да използва алтернативната медицина. Все пак си струва всичко да се опита, като не се забравя принципът на Хипократ “Първо да не се вреди!” От медицинска гледна точка не може на раково болен да се даде съвет само да си повтаря по 100 пъти на ден “аз ще оздравея”, защото дали вярва в това и дали ще се излекува, е трудно да се предскаже. Ако се види статистиката, то чудодейни изцеления от ракови заболявания стават, но много рядко.


Медицинското образование е подчинено и подпомагано от фирмите производителки на лекарства и апаратура и много от младите колеги вярват, че това, което са учили, е единственото и най-полезното за пациента. След дългогодишна практика много от тях намират информация и започват да прилагат в практиката си алтернативни и евтини методи на лечение, които, за съжаление, не намират място в учебните програми при обучението по медицина.

В заключение трябва да се отбележи, че много хора считат болестите като разплата за неразумно поведение и тяхното значение е много по-всеобхватно. Както егоизмът и стремежът към пари и власт са необходимо условие за развитието на обществото напред, то и заболяванията, заедно с нещастията, мъките, премеждията, са необходим елемент на живота и не могат да изчезнат.

Най-проблемни заболявания на възрастния и тяхното лечение

Хипертония

Метаболитен синдром

Деменция

За лечението на грипа и простудните заболявания, повишената киселинност на стомаха, раковите заболявания и кариеса вижте в книгата ми Здраве без лекарства.

 Към съдържанието

Ето отдолу са съветите за гладуване на младия севлиевски художник Дамян Петров. Може да помогнат на някой да се излекува.

Видове гладолечение:

С плодове и чай

Приемат се до 800 грама плодове на ден и се пие билков чай (само от един вид по избор) подсладен със половин ч.л. мед.(може и няколко капки прясно изцеден лимон). Медът се добавя в чая когато е топъл, а не горещ. Важно условие е да не се пият течности два часа преди и след храненето. Плодовете всеки ден могат да са различни (за предпочитане е да са според сезона и региона), но не повече от 800 грама. Ако ще го правиш за пръв път, препоръчвам ти да е 3 дни или най-много 7.

Воден пост

Приема се само вода с ниска минерализация редувана с изворна. Водата не трябва да е студена или гореща. Ефектът е много по-мощен и по-бърз от плодовото гладуване, но са препоръчителни промивки на дебелото черво. Ако ще го правиш за пръв път, препоръчвам ти ден-два. За повече от два дни, трябва да се запознаеш по-подробно по темата (промивките на дебелото черво са задължителни, трябва да се съобразяваш с ниското ниво на кръвна захар и т.н.)

Сух пост

Не се храниш и не пиеш нищо. Прави се три дни. Изключително ефективен метод за детоксикация, но не забравяй, че трябва да се запознаеш сериозно по темата, преди да практикуваш каквото и да било!!!

Какво да очаквате, когато практикувате гладолечение?

Първите дни са най-тежки (особено ако не си прилагал гладуване досега). Да се пребориш с желанието да се натъпчеш с храна, както обикновено може би правиш, е доста голямо предизвикателство. Аз самият първите 2 пъти се провалих още на първия ден. Тялото се стресира от рязката промяна на режима, който му е наложен през годините и мозъка започва да си играе с нас. Казваме си: “Какво гладолечение? Аз май съм се смахнал нещо” и т.н. Точно в този момент трябва да проявиш воля и разбиране. Ти решаваш кой командва- тялото теб или ти него.

Колкото по-натровено е тялото ти, толкова по-тежко протичат първите дни. Организмът насочва цялото си внимание към изчистване и възобновяване на всички системи и започва да изхвърля токсините по всички възможни начини (най-вече чрез кожата и отделителната система). Възможно е появяването на замаяност и умора, неприятен дъх напомнящ миризмата на ацетон, разтройство и дори кожни обриви. При положение, че тялото ти не е в много лошо състояние, тези странични ефекти могат почти да отсъстват.

Подмладяване

Ако си практикувал гладолечение преди, тялото много по-лесно преминава в режима на автоизхранване и пречистване. Когато това стане, идва приятната част. Обзема те прилив на енергия, ведрост и жизненост. Кожата ти се изчиства, очите засияват, цялото ти тяло започва да се подмладява с всеки изминал ден. Никакви козметични препарати и магии не могат да се сравнят с естествената красота, която можеш да постигнеш с гладолечение. Природата си знае работата.

Отслабване

С всеки изминал ден започваш да се чувстваш по-добре. Допълнителен бонус към всичко това е и свалянето на килограми. Ако си с нормално тегло, ще загубиш малко килограми, които ще възстановиш бързо, след като приключиш своето гладолечение. Ако обаче си с наднормено тегло, резултатите ще са фрапиращо добри. Не използваш ли това “рестартиране” на тялото ти, за да си изградиш по-добри хранителни навици, ще загубиш всичко, което си постигнал.

Излекуване

С гладолечение се лекуват изключително много болести, за повечето от които, съвременната медицина твърди, че лечение няма. Ето бърз списък на някои то тях – хипертония, гастрит, анемия, колит, запек, язва, хемороиди, синузит, астма, кожни заболявания (акне, псориазис, екземи, алергични дерматити), разширени вени, болести на черния дроб, бъбреците и далака, генитални смущения, импотентност, артрит, затлъстяване, неврози и депресии и още много други. Сега разбирате защо не се практикува гладолечение от съвременната медицина – защото не са необходими лекарства и пациентът оздравява трайно, а не се превръща в постоянен “клиент” на фармацевтичните компании. За това по-подробно в друга тема…

Психическо подобрение

Освен на тялото, с гладолечението може да помогнете и на психическото ви състояние. Ще забележите, че сте станали по-спокойни, по-уравновесени, по-сдържани, по-позитивни, по-усмихнати и т.н. Умът започва да работи по-добре и мисълта става по-бистра.

Най-Важното – Захранването!!!

След всяко гладуване има период на захранване на тялото, който трябва да е минимум половината на самото гладолечение. Например, ако сте гладували 10 дни захранването трябва да е минимум 5 , а най-добре 8-10 дни. Това е критично важно!!! Ако не изпълниш захранването ще си навредиш много повече, отколкото ако въобще не се беше захващал с гладолечение. Гладуването е много мощно средство, което може да ти помогне, но и много да ти навреди.

Захранването започва с постепенно възстановяване към един нормален и здравословен режим на хранене. Много е важно да си изградиш психическата нагласа за продължителността на гладуването и захранването след това.

Основни грешки които се допускат при гладолечение

Първо: Прекъсване на гладуването без захранване. – Изключително опасно!!! Патил съм си… Ако няма да изпълнявате захранването, въобще не започвайте с гладуването.

Второ: Да се практикува при приемането на живото-поддържащи лекарства и много тежки съпътстващи заболявания. – Ако не си в относително прилично здраве, задължително се консултирай с лекар. Имай предвид, че 99 % от лекарите ще ти кажат, че няма такова “животно” като гладолечение и това са глупости. Не им се сърди. Те са обучени по този начин. Колкото и да са добронамерени и да искат да ти помогнат, голяма част от тях просто не знаят как. Ти си решаваш…

Трето: Да се поставиш в среда на стрес и да прекаляваш с физическото натоварване. – правилно приложеното гладолечение изисква пълна психическа почивка и леко физическо натоварване, като разходки сред природата и подобни. Избягвай усилена физическа дейност.

Четвърто: Да разказваш на ляво и дясно, че гладуваш. – Тогава ще се сблъскаш с хорската глупост и най-много да стигнеш да грешка № 1. Запомни- казвай само на близки хора, които знаеш, че ще те разберат.

Внимавай още за:

Пето: Пристрастяване. – Странно ли ти е? Чувството на радост и жизненост, лекотата на мисълта и прекрасния начин, по който се чувства човек, когато тялото му се изчисти от отровите, кара много хора да прекаляват. Други се вманиачават от отслабването и т.н. Реши от самото начало, колко дълго ще провеждаш гладолечение и изпълни плана стриктно. Може да спреш по-рано, но не по-късно. Захранването си остава задължително условие.

Шесто: Много дълго гладолечение за пръв път. – Постепенност е основното правило, което трябва да спазваш. Започни с няколко дни. Не се прави на герой! Това е сериозна практика!

Седмо: Да се върнеш към старите си навици. – Ако се върнеш към стария си начин на хранене, скоро ще загубиш всичко, което си постигнал. Трябва да се запознаеш подробно по темата преди да предприемеш действия. Виж книжката на края на статията.

Осмо: Употребата на алкохол, цигари и наркотици. – Абсолютно забранено при прилагането на гладолечение!!!


Внимание!!! Тази статия е много обобщена. Не се занимавай с гладолечение, преди да се запознаеш подробно по темата.